Súdna reforma prešla. V Košiciach ju už podpísala aj prezidentka Čaputová

TA3 TASR
29.4.2022 10:46

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v Košiciach zákony k súdnej reforme, ide o zákon o sídlach obvodných súdov a zákon o správnych súdoch.

Prezidentka vymenovala do funkcie podpredsedu Najvyššieho správneho súdu
TA3 / David Duducz

Po zmene legislatívy ostane zachovaný počet krajských súdov, naďalej ich bude osem. Čiastočne sa upraví veľkosť obvodu týchto odvolacích súdov v prípade rodinnoprávnej a obchodnej agendy. V Bratislave sa zriadia štyri mestské súdy a v Košiciach jeden, upravia sa tiež obvody okresných súdov a ich sídla.

Pri obchodnej agende má KS v Bratislave vykonávať agendu aj v rámci obvodu krajských súdov Nitra a Trnava, banskobystrický súd aj v rámci obvodu trenčianskeho a žilinského krajského súdu a KS v Košiciach i pre obvod prešovského krajského súdu. Pri rodinnej agende má zas KS Trnava vykonávať agendu aj v rámci obvodu bratislavského a nitrianskeho odvolacieho (krajského) súdu, KS Žilina aj pre banskobystrický a trenčiansky obvod a prešovský aj pre obvod KS v Košiciach. Krajské súdy už nebudú mať na starosti správnu agendu, preberú ju novovzniknuté tri správne súdy.

Okresných súdov bude po novom 36 a ich obvodov bude 33, a to vrátane štyroch mestských súdov v Bratislave s tým istým obvodom. Na Orave bude sídelný OS v Námestove, na hornom Zemplíne si status sídelného OS zachovajú napokon aj Vranov nad Topľou i Humenné.

Čo sa týka mestských súdov, v Košiciach vznikne fúziou troch súčasných okresných súdov (Košice I, Košice II a Košice-okolie). Štyri mestské súdy budú v Bratislave, kde MS I až III vzniknú premenou zo súčasných okresných súdov, v prípade MS Bratislava IV má ísť o spojenie súčasných okresných súdov Bratislava IV a Bratislava V. Každý z mestských súdov bude mať špecifickú agendu.

MS Bratislava I, ktorý má vzniknúť z OS Bratislava I, bude riešiť trestnoprávne záležitosti, MS Bratislava II bude mať na starosti rodinnoprávnu agendu, MS Bratislava III sa bude zaoberať prípadmi obchodného práva a MS Bratislava IV bude riešiť občianskoprávne spory.

Keďže všetky košické OS sídlia v jednej budove, k žiadnemu sťahovaniu by dôjsť nemalo. V Bratislave sa sťahovanie sudcov predpokladá, a to podľa väčšinovej agendy, ktorú vykonávajú. Účinnosť nadobudne legislatíva od januára 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok