Poslanci v Kanade prijali vyhlásenie o genocíde ukrajinského ľudu páchanej Ruskom

TA3 TASR
28.4.2022 11:58

Poslanci Dolnej snemovne kanadského parlamentu na stredajšom zasadnutí jednomyseľne schválili vyhlásenie, v ktorom sa píše o "skutkoch genocídy voči ukrajinskému ľudu" a o vojnových zločinoch "systematicky" páchaných na Ukrajine ruskými vojakmi.

ONLINE: Rusko podniklo raketový útok na vojenskú továreň. Britská armáda vykonávala výcvik jednotiek na Ukrajine
TASR/AP

"Každý poslanec Dolnej snemovne dnes (v stredu) podporil môj návrh, ktorý oficiálne uznáva, že Ruská federácia sa dopúšťa genocídy na ukrajinskom ľude," uviedla na Twitteri Heather McPhersonová, poslankyňa ľavicovej Novej demokratickej strany (NDP). V prijatom vyhlásení sa konštatuje, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, za čo je podľa poslancov priamo zodpovedný šéf Kremľa Vladimir Putin a ďalší ruskí predstavitelia.

Ruskom páchané "masové zverstvá" zahŕňajú "systematické prípady svojvoľného zabíjania ukrajinských civilistov a znesväcovania mŕtvych tiel", prípady mučenia a znásilňovania, ako aj nútené presuny ukrajinských detí na územie Ruska.

Podobné vyhlásenie nedávno prijal aj ukrajinský parlament. Zabíjanie ukrajinských civilistov ruskou armádou už pred časom označil za genocídu kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý tak zopakoval obdobné vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena. Kremeľ odmietol takéto tvrdenia ako "neprijateľné".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok