Ruská armáda zabila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili kapitulovať, tvrdia USA

TA3 ČTK
28.4.2022 07:13

Spojené štáty tvrdia, že majú vierohodné informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať sa v Doneckej oblasti. V stredu to podľa stanice CNN na pôde OSN povedala zvláštna vyslankyňa USA pre medzinárodnú trestnú spravodlivosť Beth van Schaacková. Násilie je podľa nej systematické a nie je výsledkom činov jednotlivcov.

Rusko vojaci armáda 1140 px (TASR)
TASR

"Teraz máme vierohodné informácie, že ruská vojenská jednotka operujúca v okolí Donecku popravila Ukrajincov, ktorí sa pokúšali vzdať, namiesto toho, aby ich vzala do väzby," povedal Van Schaacková. "Ak by to bola pravda, išlo by sa o porušenie základnej zásady vojnového práva: zákazu hromadnej popravy civilistov a bojovníkov, ktorí sú hors de combat (mimo boja) z dôvodu kapitulácie, zranení alebo iných foriem zneschopnenia," dodala.

USA majú podľa van Schaackovej aj vierohodné správy o mučení, o sexuálnom násilí na ženách a dievčatách ao ľuďoch zabitých na spôsob popravy so zviazanými rukami. Množstvo informácií podľa nej naznačuje, že "zverstvá nie sú výsledkom zbehlých jednotiek alebo jednotlivcov; skôr odhaľujú hlboko znepokojujúci vzorec systematického zneužívania vo všetkých oblastiach, kde sa ruské sily angažujú." Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára.

Ruskému vojenskému a politickému vedeniu odkázala, že USA ich počínanie naďalej pozorne sledujú a povolajú ich na zodpovednosť, uviedol ruskojazyčný web stanice BBC. Van Schaacková stojí od marca na čele úradu, ktorý zaisťuje odborné poradenstvo ministerstvu zahraničia USA a americkým diplomatom v otázkach súvisiacich s vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou. Úrad tiež koordinuje postoj USA k súdom, ktoré stíhajú osoby zodpovedné za tieto trestné činy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok