Dodávky zbraní pre Ukrajinu musí západ zdvojnásobiť, Británia varuje pred nečinnosťou

TA3 TASR
28.4.2022 10:52

Západ musí zdvojnásobiť dodávky ťažkých zbraní aj vojenskej leteckej techniky na Ukrajinu. Vyhlásila to v stredu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

Trussová uviedla, že medzinárodná architektúra, ktorá mala zaručiť mier a prosperitu na Ukrajine, zlyhala pri útoku "zúfalého gaunera", a preto teraz musí Ukrajina dostať to, čo potrebuje, aby mohla "Rusko vytlačiť" zo svojho územia. "Vojna na Ukrajine je našou vojnou – je to každého vojna, pretože víťazstvo Ukrajiny je strategickým imperatívom pre nás všetkých," povedala Trussová. Dodala, že Západ musí Ukrajine dodať viac ťažkých zbraní, tankov, ale i bojové lietadlá.  

"Niektorí tvrdia, že by sme nemali (Ukrajine) poskytovať ťažké zbrane, pretože by sme tým mohli vyprovokovať niečo ešte horšie. Ale môj názor je, že nečinnosť by bola najväčšou provokáciou. Toto je čas na odvahu, nie na opatrnosť," dodala šéfka britského rezortu diplomacie.

Členské štáty NATO od začiatku ruskej vojenskej invázie dodávajú Ukrajine vojenskú techniku vrátane rakiet a bojových vozidiel. Zatiaľ sa však zdráhajú dodať Kyjevu bojové lietadlá pre obavy z možnej eskalácie konfliktu, vysvetľuje Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok