OSN pripravuje medzinárodný tím expertov pre evakuáciu civilistov z Azovstaľu

TA3 TASR
28.4.2022 08:36

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vytvára medzinárodný tím expertov, ktorý by mal koordinovať evakuáciu civilistov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. Tím OSN by mal pri takejto evakuácii, ak sa ju vôbec podarí uskutočniť, spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK).

ONLINE: Od začiatku vojny bolo z krajín vyhostených asi 400 ruských diplomatov. Útoky na vlakové stanice si vyžiadali obete
TASR/AP

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Podľa AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, stále ukrýva asi 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov.

"Ruský prezident v princípe súhlasil so zapojením OSN a MVČK do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v Mariupole," uviedol Stéphane Dujarric, hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Gutteresa po utorkovom stretnutí šéfa OSN s Vladimirom Putinom.

Dujarricov zástupca Farhan Haq v stredu uviedol, že OSN sa snaží pretaviť rámcovú dohodu Putina a Guterresa do konkrétnych detailov, ktoré by umožnili zložitú evakuáciu civilistov z Azovstaľu skutočne zrealizovať. "Predovšetkým chceme zaistiť, aby sa uplatnilo prímerie, ktoré by nám umožnilo odviesť ľudí do bezpečia," vyhlásil hovorca Farhan Haq.

Predstavitelia OSN v stredu rokovali s Moskvou aj Kyjevom, aby vypracovali "operačný rámec na včasnú evakuáciu civilistov" z podzemia mariupolských oceliarní. Presné načasovanie operácie bude podľa neho závisieť na prípadnej dohode medzi OCHA, ruským ministerstvom obrany, krízovým koordinátorom OSN pre Ukrajinu Aminom Awadom a ukrajinskými predstaviteľmi v Kyjeve.

António Guterres po stretnutí s Putinom odcestoval do Kyjeva, kde sa vo štvrtok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Obkľúčenie Mariupoľu ruskými jednotkami spôsobilo v meste rozsiahlu humanitárnu katastrofu. Podľa ukrajinských úradov Rusko - napriek navonok deklarovanej ochote - prekazilo už viacero pokusov o evakuáciu civilistov z tohto strategického prístavného mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok