Na dôchodcov sa nezabudlo, peniaze dostanú. Cenová úroveň potravín sa však nezmení, upozorňuje Macho

TA3 SB
26.4.2022 22:26

Rast cien potravín pociťuje každý občan Slovenska. Aká bude situácia a čo môže urobiť vláda? Viac k téme povedali hostia relácie Téma dňa – Jaroslav Karahuta (Sme rodina), predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Richard Takáč (Smer-SD), poslanec NR SR, Valéria Pokorná, predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska a Emil Macho, preseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

20220417_tema_dna_4.jpg
TA3

Dôchodcovia sú radi, že plán vlády ako pomôcť ľuďom v čase inflácie, zahŕňa rodiny s deťmi, no Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska nerozumie tomu, prečo pomoc nedostali aj dôchodcovia. Tvrdí, že sa dostali na vedľajšiu koľaj spoločnosti.

"Budeme v našich aktivitách pokračovať, ak sa naše požiadavky nedostanú na takú úroveň, aby sme boli spokojní,“ vysvetľuje. Karahuta súhlasí s tým, že v prvom kole pomoci sa najviac myslelo na rodiny s deťmi, no dodáva, že pre dôchodcov sa chystajú nové formy podpory. "Peniaze dôchodcovia dostanú,“ ubezpečil s tým, že 13. dôchodok by mal byť vyplatený v júni. Otázku 14. dôchodku by však neotváral, pretože, podľa jeho slov, táto pomoc závisí od ministrov financií a práce – Igora Matoviča a Milana Krajniaka.

Doplnil, že na budúci rok je naplánovaná valorizácia dôchodkov vo výške 45 eur na jedného dôchodcu.

Zabudlo sa na dôchodcov?

Takáč si má odlišný názor. "Všetci to vidíme, táto vláda vôbec nepomáha ľuďom na Slovensku. My sme jediná krajina v rámci Európskej únie, ktorá nevyčleňuje finančné prostriedky a nepomáha svojim občanom,“ kritizuje súčasnú situáciu, no tvrdí, že peňazí je podľa neho dostatok. "Tejto vláde na občanoch Slovenskej republiky nezáleží,“ dodal a opäť kritizoval, že dôchodcovia nedostávajú dostatočnú podporu.

Karahuta reagoval, že dopady, ktoré pociťujú, sú výsledkom minulosti a situácia, v ktorej sa nachádzajú, nevznikla tento rok alebo od nástupu novej vlády. Podľa Takáča je fakt, že ceny stúpajú teraz, no vláda nijako nepomáha.

Pokorná dodala, že dôchodcovia budú aj naďalej požadovať tzv. 13 dôchodok, teda sociálnu dávku, no podľa nich príde neskoro. Doplnila, že 14. dôchodok by mal byť v takej istej výške, akú bude mať 13. Pripomenula, že navrhli valorizáciu vo výške 3 percentá, no "tú nám zmietli zo stola.“ Karahuta ubezpečil, že na tejto pomoci pracuje minister práce a Sme rodina je poslednom stranou, ktorá by takýto príspevok blokovala.

Predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska uviedla, že kvalitné potraviny sú pre dôchodcov dôležité predovšetkým zo zdravotného hľadiska.

Aká bude tento rok úroda?

Macho z SPPK sa vyjadril, že momentálny stav je dostačujúci. Vytkol iba mierne sucho. "Nič nenasvedčuje tomu, že úroda by mala byť dramaticky nižšia, ale to neznamená, že ceny komodít dramaticky klesnú,“ vysvetlil.

Povedal, že nová úroda bude stáť minimálne toľko, ako sú ceny nastavené teraz. Dôvodom sú nielen zvýšený dopyt, ale aj globálna situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine. "Ostatné krajiny vo svete sa začínajú správať tak, že si chránia to svoje. Indonézia zakázala palmový olej, čo na trhu olejov a potravín spôsobí situáciu, ktorú si ešte nevieme predstaviť,“ dodal. Palmový olej je najpoužívanejší.

Konštatoval, že cenová úroveň sa v krátkodobom horizonte – jedného, dvoch rokov – nevráti naspäť na úroveň, že o rok či dva budú potraviny lacnejšie o 15 alebo 20 percent. "S tým faktom treba začať žiť a politici by podľa toho mali nastaviť aj stratégie,“ dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok