Ceny rastú, zdražovanie trápi aj potravinárov. Vládu žiadajú o mimoriadnu podporu

TA3 TASR
26.4.2022 13:03

Potravinári žiadajú vládu o mimoriadnu podporu na zmiernenie rastu cien potravín. Uviedli to v utorok na spoločnej tlačovej konferencii predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska. Len pomoc vlády SR podľa nich zmierni zdražovanie potravín.

"Čaká nás ďalšia (tretia) vlna zdražovania. Aj ceny komodít z novej úrody sú pod obrovským cenovým tlakom, hlavne globálneho vývoja. Zdražovanie a vysoké ceny potravín sú trend, s ktorým sa Slováci budú stretávať minimálne počas najbližšieho roku. Preto je našou povinnosťou upozorniť vládu, aby s týmto (trendom) začala niečo robiť," uviedol predseda SPPK Emil Macho. Súčasná kríza podľa neho odhaľuje malú konkurencieschopnosť slovenského potravinárskeho priemyslu.

Strategickú finančnú podporu štátu slovenskí potravinári podľa Macha využijú na zastabilizovanie výrobného procesu v čase vojny a jej následkov na potravinové trhy a ceny rozhodujúcich agropotravinárskych komodít. "Národná finančná podpora v kombinácii s podporou EÚ zmierni zdražovanie potravín, čím zabezpečí dostupnosť potravín pre všetky skupiny obyvateľstva SR," podčiarkol Macho. Podľa slov prezidenta PKS Daniela Poturnaya potravinári žiadajú prijať štyri opatrenia na stabilizáciu slovenského potravinárstva.

Aké majú požiadavky?

Prvý opatrením podľa neho je urýchlené prijatie vnútroštátnej legislatívy a urýchlené prerozdelenie finančnej podpory Európskej komisie a SR v celkovej výške 15,7 milióna eur. EK vyčlenila pre SR 5,24 milióna eur z prostriedkov Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na stabilizáciu poľnohospodárskych trhov v Európe. Predseda vlády SR a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa Poturnaya prisľúbili, že podporu z EK podporia sumou 10,48 milióna eur z národných zdrojov.

Potravinári podľa neho požadujú, aby z 15,7 milióna eur išlo 10 miliónov eur na podporu potravinárskej výroby na Slovensku a 5,2 milióna eur na podporu poľnohospodárskej prvovýroby. Potravinári podľa Poturnaya taktiež žiadajú kompenzáciu zvýšených vstupných nákladov na suroviny a kompenzáciu vysokých cien energie v sektore výroby potravín.

Ďalšou požiadavkou potravinárov je podľa prezidenta PKS spustenie podpory na tzv. zelenú naftu pre potravinárov vo výške 6 miliónov eur v termíne do 30. apríla 2022. Slovenskí potravinári podľa Poturnaya žiadajú taktiež začlenenie potravinárskych podnikov medzi tzv. chránených odberateľov elektriny a plynu s regulovanými cenami a odbernými množstvami.

"Už pred vypuknutím konfliktu na Ukrajine sme upozorňovali na dramatické zvyšovanie vstupných nákladov pri výrobe potravín a absentujúcu systémovú podporu potravinárov. Opatrenia zo strany štátu považujeme v tejto situácii za nedostatočné. Potrebujeme zintenzívniť podporu potravinárskeho odvetvia. To je jediná šanca na to, aby sme vyrobili cenovo udržateľné potraviny pre spotrebiteľov," povedal Poturnay.

"Štát, poľnohospodári a potravinári musia nájsť riešenie, aby bolo zdražovanie čo najmenej bolestivé pre občanov. Vláda reaguje pomaly a my nevieme, na čom sme. Vyrobiť bezpečné a cenovo dostupné potraviny je kľúčová úloha štátu a nás, potravinárov a poľnohospodárov. V časoch krízy je to strategická otázka potravinovej bezpečnosti krajiny," uzavrel podpredseda SPPK Marián Šolty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok