Taraba za vydanie Fica nezahlasuje, Gyimesi sa ešte nerozhodol. Skončí táto kauza tak, ako v prípade Haščáka?

TA3
25.4.2022 22:18

Robert Fico je opäť stredobodom slovenskej politiky. Spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom je obvinený zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Súd rozhodol, že Kaliňák zostáva vo väzbe. O žiadosti na vzatie predsedu Smeru do väzby bude vo štvrtok rozhodovať parlament. K aktuálnej téme sa vyjadrili poslanci György Gyimesi z OĽaNO a Tomáš Taraba zo strany Život – NS, ktorí boli hosťami v relácii Téma dňa.

20220425_tema_dna_3.jpg
TA3

"Na úvod musím povedať to, že si vysoko ctím prezumpciu neviny. Ja som do politiky neprišiel s krvavými očami. Tento prípad veľmi pozorne sledujem už od začiatku,“ uviedol Gyimesi. Dodal, že si prečítal uznesenie týkajúce sa prípadu a ďalšie informácie, na základe ktorých sa rozhodne, ako bude v parlamente hlasovať. Zatiaľ teda nie je stopercentne rozhodnutý.

Taraba si myslí, že spoločnosť je prekvapená. "Po tých dvoch rokoch musíme byť veľmi opatrní, o aké kauzy tu ide. Tie dva roky, ktoré sme si teraz prešli, nie sú nepopísaný papier,“ povedal a upozornil na to, že Ústavný súd konštatoval, že na Slovensku sa pri popredných renomovaných kauzách nerešpektovali základné ľudské práva. Rozhodol sa, že za vydanie Fica na väzobné stíhanie nezahlasuje.

"Má to veľmi silný politický podtón. Ide o súčasť politického boja. Jedna vec je niekoho stíhať, druhá vec je stiahnuť ho z obehu, aby sa nemohol vyjadrovať. Ide o umlčanie predstaviteľa najsilnejšej politickej strany,“ vyjadril sa predseda strany Život – NS. Podľa neho existuje teoretická šanca, že táto kauza dopadne tak, ako prípad podnikateľa Jaroslava Haščáka. "Dopady na demokratické zriadenie v takom prípade budú katastrofálne,“ upozornil.

Čo sa stane, ak parlament Fica nevydá? 

Gyimesi upresnil, že parlament nebude rozhodovať o Ficovej vine alebo nevine, ale o tom, či sudca vôbec bude môcť uvažovať o jeho vzatí do väzby. "Chcem vyjadriť dôveru Úradu špeciálnej prokuratúry aj NAKE. Nemyslím si, že by si dovolili, ak by nemali nepriestrelné dôkazy, obviniť tieto dve osoby (pozn. red. Fica a Kaliňáka). Neverím tomu,“ vyhlásil.

Ak parlament Fica nevydá, kauza nekončí. Šéf Smeru-SD bude stíhaný na slobode.

"Toto je vec stará 7, 8 rokov. Mne to pripadá asi tak, ako keby vám niekto nestihol dať papuču na námestí, keď zle parkujete a došiel vám ju dať doma, už keď máte auto v záhrade,“ uviedol Taraba. Nemyslí si, že po takomto dlhom čase by mal Fico ešte možnosť ovplyvňovať nejakých svedkov. "Nikdy nič nevyjde tak, ako si niekto naplánuje. My z opozície nemôžeme tvrdiť nič iné, iba to, že akcie boli vopred naplánované,“ dodal.

Gyimesi je naopak presvedčený o tom, že ak by ÚŠP nemal nepriestrelné dôkazy, tak by žiadosť vôbec nepodával. "Nie je možné povedať, či ten skutok je trestný, či skutočne došlo k zosnovaniu a založeniu zločineckej skupiny. Toto musí povedať súd. Ale podstatné je, že skutočne dochádzalo k skutkom, ktoré opisuje aj obvinenie,“ doplnil.

Kocúrkovo?

Nie je novinkou, že informácie unikajú zo spisov a dostávajú sa do médií, no na druhej strane, opozícia tvrdí, že všetko je zinscenované. Moderátor uviedol, že obžalobu mal vypracovávať jeden z vyšetrovateľov, ktorý je tiež obvinený

"To je kocúrkovo toto. Už toto nespĺňa základné parametre právneho štátu na Slovensku. To, že na Slovensku to úplne nesedí, dokazuje napríklad dôveryhodnosť ministra vnútra Romana Mikulca. Keby ľudia dôverovali celému procesu spravodlivosti, on by dnes musel byť zákonite jeden z najpopulárnejších ministrov tejto vlády alebo politikov, ale opak je pravdou,“ ozrejmil Taraba.

Myslí si, že aj najväčší skalní fanúšikovia vládnej koalície musia byť sklamaní z formy tejto kauzy sklamaní. "Ja si myslím, že každý si myslel, že dôjde k nadviazaniu na reči o tých ukradnutých troch miliardách ročne alebo nejakom účte na Belize,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok