Fico kritizuje eurokomisárku Jourovú: Dostáva 20-tisíc eur mesačne a na rozklad spravodlivosti nereaguje

TA3 ČTK
25.4.2022 20:48

Expremiér a šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico kritizoval eurokomisárku Věrou Jourovú za to, že podľa neho doteraz ani raz nereagovala na údajný rozklad spravodlivosti na Slovensku a namiesto toho komentovala jeho výroky týkajúce sa prezidentky Zuzany Čaputovej.

Protest proti obrannej zmluve s USA
TA3 / David Duducz

Fico tak urobil v pondelkovom vyhlásení a po tom, čo bol obvinený zo závažných trestných činov vrátane zneužitia právomocí. Jourová ho v nedeľnej debate Českej televízie Otázky Václava Moravca kritizovala za jeho slová o Čaputovej.

"Vôbec nás doteraz neprekvapilo, že ani raz nereagovala na totálny rozklad spravodlivosti na Slovensku, hoci je to jej náplňou práce, za ktorú dostáva 20-tisíc eur mesačne. Nevadí jej, že sa na Slovensku zatvárajú ľudia bez dôvodov, že vo výkone väzby sa porušujú práva ako na bežiacom páse, že opozícia je likvidovaná prostredníctvom zneužívania trestného práva," tvrdí Fico vo vyhlásení, ku ktorému nahral video. Jourová je komisárkou pre hodnoty a transparentnosť, ako aj podpredsedníčkou Európskej komisie.

Fico, ktorý čelí obvineniu v súvislosti s podozrením zo zneužívania polície či finančnej správy proti politickým oponentom v čase, keď bol premiérom, minulý týždeň uviedol, že o svojom obvinení informoval európske politiky. Jourová v televíznom programe povedala, že si Ficov list si so záujmom prečítala, a tiež uviedla, že nazvať Čaputovú americkou paničkou je "úplne za čiarou všetkého mysliteľného, čo sa v politike môže diať".

"Vadí jej, že nazývam slovenskú prezidentku americkou paničkou. Hoci pani Čaputová je v podstate predovšetkým americkou agentkou poslušne vykonávajúcou pokyny veľvyslanectva USA v Bratislave. A slovo panička používam len preto, aby som bol zdvorilý k hlave štátu," uviedol šéf Smeru.

Jourovia odkázal, aby sa venovala svojej práci a ak chce komentovať vnútornú politiku niektorého štátu, nech sa sústredí na svoju krajinu. "Neviem o tom, že by pri tých najvulgárnejších útokoch na prezidenta Miloša Zemana, mimochodom vzdelaného a múdreho človeka, možno len zdvihla obočie," dodal.

Parlament by mal vo štvrtok začať rokovať o žiadosti prokuratúry na vydanie súhlasu s tým, aby súd mohol rozhodovať o väzobnom stíhaní Fica, ktorý je poslancom. 

Zákonodarcu nemožno poslať do väzby bez súhlasu snemovne. Spolu s Ficom je v spomínanej kauze obvinený okrem iných bývalý minister vnútra a niekdajší podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, na ktorého súd cez uplynulý víkend väzbu uvalil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok