Školstvo nie je pre Hegerovu vládu prioritou, vyhlásil Pellegrini. Kritizuje, že zodpovednosť musia niesť samosprávy

TA3 TASR
25.4.2022 16:07

Školstvo nie je pre vládu Eduarda Hegera absolútnou prioritou napriek tomu, že je to súčasťou programového vyhlásenia vlády. Povedal to v Trenčíne predseda mimoparlamentnej opozičnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Ak koalícia podrží Matoviča, bude spoluzodpovedná za zlo. Pellegrini apeluje na SaS
TASR/Martin Baumann

„Už niekoľko mesiacov sme svedkami extrémneho zdražovania nielen energií, ale aj materiálov a komodít. Normatívne financovanie školstva však zostáva absolútne nezmenené. A čo je horšie, samotné financovanie v porovnaní s minulými vládami stagnuje, ak nie aj klesá,“ skonštatoval Pellegrini s tým, že ani v rokoch 2023 a 2024 sa nepočíta s nejakým rastom financovania základných a stredných škôl cez normatívy.

Prídu o milióny eur

Ako dodal, štát nedokáže zafinancovať plnú potrebu škôl a prehadzuje celú zodpovednosť na samosprávy. Slovenské mestá a obce tak podľa neho prídu možno až o 700 miliónov eur. "Štát nepočíta ani s výrazným rastom platov učiteľov. Za mojej vlády stúpli platy učiteľov v roku 2019 o desať a v roku 2020 o ďalších desať percent. Tomu zodpovedal aj normatív na mzdy, a o to viac financií štát poslal mestám a obciam na prenesený výkon štátnej správy,“ zdôraznil Pellegrini.

Ďalším problémom sú podľa neho výdavky na stravu v školských jedálňach. Zvyšovanie cien bude mať zásadný vplyv na kvalitu stravovania detí, pretože dotácia na stravu nerastie.

"Všetko na svojich pleciach nesú mestá a obce, ale donekonečna to nepôjde. Vláda sa darmo bude vyhovárať, že cez eurofondy tečie do školstva dostatok peňazí. Tie sú však určené na špecifické projekty a nie na sanovanie vysokých cien energií a zvyšovanie platov,“ uzavrel šéf opozičnej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok