Obrovská tragédia v Nigérii. Výbuch v nelegálnej ropnej rafinérii usmrtil vyše 50 ľudí

TA3 TASR
24.4.2022 10:30

Viac než 50 ľudí prišlo o život a mnoho ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu, ktorý otriasol nelegálnou ropnou rafinériou na juhovýchode Nigérie. Oznámili to v sobotu nigérijské úrady. Bilancia obetí ešte nemusí byť konečná a podľa miestnych médií mohlo byť zabitých aj vyše 100 ľudí.

Obrovská tragédia v Nigérii. Výbuch v nelegálnej ropnej rafinérii usmrtil vyše 50 ľudí
ČTK/AP (ilu)

K požiaru a výbuchu došlo v noci z piatka na sobotu v komplexe nelegálnej ropnej rafinérie v nigérijskom štáte Imo. Rýchlo sa šíriaci požiar zasiahol areál, kde sa nachádzali zásobníky s palivom. Príčina požiaru, rovnako ako presný počet mŕtvych, zranených ani rozsah škôd, neboli bezprostredne známe. Po majiteľovi závodu vyhlásili pátranie.

Podľa agentúry AP je takýchto "čiernych" rafinérií v Nigérii veľa, predovšetkým v odľahlých oblastiach, kde na ne nemajú dosah úrady. Ich majitelia sa týmto spôsobom snažia obísť platné regulácie a vyhnúť sa plateniu daní.

Nigéria je najväčším africkým producentom ropy. Má však len málo oficiálnych rafinérií, takže spracované palivá musí paradoxne znova dovážať, čo v tejto sfére vytvára priestor pre nelegálne podnikateľské aktivity.

Témy: požiar Nigéria
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok