O väzbe pre Fica bude rozhodovať parlament. Úrad špeciálnej prokuratúry žiada o súhlas

TASR TA3
22.4.2022 15:35

Úrad špeciálnej prokuratúry žiada Národnú radu SR o súhlas na vzatie poslanca a lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Parlanement už žiadosť eviduje.

"Úrad špeciálnej prokuratúry podal dňa 22. apríla 2022 Národnej rade SR žiadosť o vyslovenie súhlasu so vzatím do väzby poslanca Národnej rady SR R. F.," uviedol Ladislav Masár, poverený zástupca špeciálneho prokurátora.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica s exministrom vnútra Kaliňákom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Kaliňáka aj zadržali, o jeho väzbe začal súd rozhodovať v piatok popoludní.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Fico považuje vznesené obvinenie za politickú pomstu a pokus zlikvidovať predsedu najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany.

Žiadosť už parlament eviduje

Národná rada už eviduje žiadosť Úradu špeciálnej prokuratúry o súhlas so vzatím Roberta Fica do väzby. Potvrdila to riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Žiadosťou sa má podľa rokovacieho poriadku parlamentu zaoberať aj mandátový a imunitný výbor. "Ak predseda NR SR požiada o zvolanie výboru, zvolám ho v čo najskoršom reálnom termíne," deklarovala predsedníčka výboru Anna Andrejuvová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok