Niektorí skončili vo väzení, iní mŕtvi. Putinovi blízki spolupracovníci miznú za záhadných okolností

TA3
25.4.2022 06:00

Najbližší spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina miznú za záhadných okolností. Vojna na Ukrajine trvá už takmer dva mesiace a nepostupuje tak, ako Moskva plánovala. Zahraničné médiá informujú o tom, že ruský prezident sa zbavil stoviek ľudí zo svojho okolia.

Niektorí skončili vo väzení, iní mŕtvi. Putinovi blízki spolupracovníci miznú za záhadných okolností
TASR/AP

Invázia na Ukrajinu nejde podľa plánov a v okolí Putina pribúda prípadov, keď sa niektorí vysokí predstavitelia náhle vytratili z verejného života alebo skončili zadržaní, píše český portál CNN Prima News.

Sergej Šojgu zrejme zlyhal pri ruskej armáde

Jedným z Putinových blízkych spolupracovníkov, ktorí na nejaký čas zmizli z očí verejnosti, bol aj minister obrany Sergej Šojgu. Rusko na Ukrajine stratilo množstvo vojakov i techniky, hovorilo sa aj o debakli ruskej armády. Podľa oficiálnej verzie Kremľa mal zdravotné problémy, v médiách sa však špekuluje o tom, že mal veľké nezhody práve s Putinom. Šojgu totiž ako minister obrany priamo zodpovedal za schopnosti ruskej armády.

Sergej Šojgu TASR/AP

Šojgu mal prekonať infarkt, v súvislosti s ruskými neúspechmi sa však často považuje za hlavného vinníka. Počas jeho pôsobenia na ministerstve obrany sa mu zrejme nepodarilo modernizovať ruskú armádu.

Záhadná smrť Vladislava Avajeva

Bývalý viceprezident ruskej Gazprombank a multimiliardár Vladislav Avajev zahynul začiatkom tohto týždňa. V minulosti spolupracoval so Štátnou dumou i prezidentskou kanceláriou, našli ho však mŕtveho vo svojom byte spoločne so ženou a dcérou.

Kriminalisti aktuálne pracujú s verziou, podľa ktorej muž s blízkymi väzbami na prezidenta Putina najprv zastrelil svoju ženu, dcéru a potom sám seba. Gazprombank je jedným z hlavných kanálov medzinárodných platieb za ruskú ropu a plyn. Ešte v marci Putin tlačil na štáty EÚ, aby si v tejto banke otvorili účet. Následne začal rovno vyžadovať platby za plyn v rubľoch.

Sergej Beseda skončil vo väzení

Generál tajnej služby FSB Sergej Beseda je aktuálne vo vyšetrovacej väzbe vo väznici Lefortovo, kam ho presunuli po čase strávenom v domácom väzení. Podľa informácií z médií sa mal previniť tým, že Putinovi podával nepresné informácie o odpore Ukrajincov proti invázii. Disponoval údajne aj finančnými prostriedkami od Kremľu, s ktorými mal zbytočne plytvať.

Exporadca Vladislav Surkov medzi podozrivými

V apríli zadržali aj Putinovho exporadcu Vladislava Surkova. Aj on je podozrivý z prenevery veľkej finančnej čiastky. Vyslúžil si prezývku "šedý kardinál", jeho úlohou bolo podľa opozičného politika Ilju Ponomareva pôvodne prispievať k proruským náladám v Doneckej a Luhanskej oblasti. Surkov mal ešte v roku 2020 patriť k najbližším spolupracovníkom Putina.

Roman Gavrilov mal vynášať informácie

Tajná služba FSB už v marci zatkla vysoko postaveného generála Romana Gavrilova. Existuje o tom niekoľko verzí. Podľa jedného z blízkych zdrojov FSB mal stáť za únikom tajných informácií, ktoré neskôr viedli k smrti viacerých ľudí. Podľa inej verzie mal pykať za to, že spôsobil plytvanie pohonnými hmotami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok