Mŕtvych z Mariupola Rusi pochovali v masových hroboch v obci Manhuš, tvrdia tamojšie úrady

TA3 TASR
22.4.2022 07:09

Obyvatelia ukrajinského Mariupola, ktorí prišli pri obliehaní mesta o život, sú pochovaní v masových hroboch v blízkej obci Manhuš. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Telegram uviedol poradca starostu Mariupola Petro Andrjuščenko. Informovala stanica CNN.

Mŕtvych z Mariupola Rusi pochovali v masových hroboch v obci Manhuš, tvrdia tamojšie úrady
Twitter/AP/MAXAR

"Po dlhom pátraní a snahe identifikovať hroby obyvateľov Mariupola sme ich lokalizovali v obci Manhuš nachádzajúcej sa približne 19 kilometrov od Mariupola," informoval Andrjuščenko. 

Dodal, že ruské jednotky vykopali niekoľko masových hrobov, pričom každý z nich meral 30 metrov. Ruské nákladné vozidlá podľa neho privážajú tela mŕtvych a jednoducho ich vysypú do priekop, čo označuje za pokus zahladiť vojnové zločiny, ktoré Rusko pácha na Ukrajine.

Podľa mariupolskej radnice by v zmienených masových hroboch mohlo byť pochovaných až 9-tisíc civilistov. Radnica v príspevku na Telegrame citovala starostu Mariupola Vadyma Bojčenka, ktorý miesto označil za "nový Babyn Jar", píše agentúra AP.

Satelitné snímky, na ktorých vidno masové hroby, vyhotovila spoločnosť Maxar Technologies. "Snímky vyhotovené od polovice marca do polovice apríla ukázali, že medzi 23. a 26. marcom sa začali rozširovať rady hrobov, čo sa deje až doteraz. Hroby sú usporiadané v štyroch lineárnych sekciách, pričom každá sekcia je dlhá približne 85 metrov a nachádza sa v nej 200 nových hrobov," uviedla spoločnosť Maxar vo svojej analýze.  

Bojčenko vo štvrtok vyhlásil, že v meste zomrelo 20-tisíc civilistov vrátane žien, detí a seniorov. Dodal, že mŕtve telá začali z ulíc Mariupola miznúť. CNN upozorňuje, že správy o pochovávaní obetí ruskými jednotkami nateraz nemožno nezávisle overiť.

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Mariupol je oslobodený. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány útoku na Azovstaľ a nariadil blokádu tejto priemyselnej oblasti tak, "aby tadiaľ nemohla preletieť ani mucha". Zároveň vyzval zvyšných ukrajinských bojovníkov v oceliarňach, ktorí sa ešte nevzdali, aby tak urobili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok