Na Johnsona si pre pandemické večierky posvieti aj parlament. Chcú ho vyšetrovať

TA3 TASR
21.4.2022 19:16

Poslanci britského parlamentu nariadili vo štvrtok začatie parlamentného vyšetrovania, ktorého cieľom bude zistiť, či tamojší premiér Boris Johnson zákonodarcom neklamal ohľadne porušenia koronavírusových pravidiel, keď sa v čase lockdownu zúčastnil na niekoľkých nepovolených večierkoch v úrade na Downing Street.

Británia plánuje v nasledujúcich rokoch prijať do 20-tisíc afganských utečencov
SITA/AP

Poslanci Dolnej snemovne tento krok schválili po celodennej debate ústne bez oficiálneho hlasovania. Počas schôdze vyzvali Johnsona na odstúpenie aj niektorí poslanci z jeho vlastnej Konzervatívnej strany. O schôdzu parlamentu požiadala opozičná Labouristická strana. Johnson je aktuálne na návšteve Indie.

Vyšetrovanie premiéra v parlamente sa však nezačne skôr, než svoje vyšetrovanie ukončí polícia, poznamenala AP. Predseda britskej vlády dostal minulý týždeň v súvislosti s účasťou na večierku v júni 2020 vo svojom úrade na Downing Street pokutu vo výške 50 libier. Stal sa tak prvým britským premiérom, o ktorom sa zistilo, že porušil zákon počas funkčného obdobia. Johnson označil túto aféru za "malý prešľap" a odmietol výzvy opozície, aby podal demisiu.

Vyšetrovanie kauzy dovedna 12 večierkov z rokov 2020 a 2021 stále pokračuje, polícia dosiaľ v tejto súvislosti udelila už viac ako 50 pokút. Johnson sa v utorok pred poslancami Dolnej snemovne parlamentu ospravedlnil za účasť na večierku počas lockdownu. Zároveň však uviedol, že trvá na tom, že pravidlá neporušil vedome a rovnako nemal v úmysle ani zavádzať snemovňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok