Na internete sa šíri hoax o nákupe kondómov a lubrikantov za desaťtisíce eur. Vallo to vyvrátil

TA3/Henrieta Mihalková
22.4.2022 06:00

Bratislava rieši kurióznu "kauzu". Primátor Bratislavy Matúš Vallo musel vysvetľovať nákup prezervatívov a lubrikačných gélov. Na sociálnych sieťach sa totiž podľa neho šíril hoax o tom, že mesto zaplatilo za uvedené ochranné prostriedky pre ľudí bez domova 40-tisíc eur. Vallo to vyvrátil. Mesto podľa neho nakupovalo zdravotnícky materiál, vrátane náplastí, rukavíc, dezinfekcie, kondómov a lubrikantov, za necelých 6000 eur. Distribúcia ochranných pomôcok pre rizikové skupiny je pritom v rámci prevencie v zahraničí bežná.

Slovensko má starostu budúcnosti, Vallove zmeny ocenili v zahraničí
TASR/Jaroslav Novák

Primátor Bratislavy Matúš Vallo zverejnil v stredu na Facebooku vysvetlenie k nákupu zdravotníckeho materiálu a jeho jednotlivým položkám. Obväzy, náplaste, dezinfekciu, rukavice, nožničky, pinzety, striekačky, peroxid, bórovú vodu či tehotenské testy nakupovalo Hlavné mesto SR Bratislava pre mestský terénny tím, ktorý pracuje v rizikovom prostredí so zraniteľnými skupinami.

Bratislava podľa primátora a zverejnenej faktúry zaplatila za celý nákup zdravotníckeho materiálu 5843,50 eur s DPH. Na sociálnych sieťach sa však šíril hoax, že za uvedený nákup hlavné mesto zaplatilo až 40-tisíc eur. Najväčšie pohoršenie v súvislosti s uvedenou sumou však predstavovali dve položky nákupu - prezervatívy a lubrikačné gély. 

"V posledných dňoch sa na sieťach šíri hoax o nákupe prezervatívov a lubrikačných gélov za desaťtisíce eur. Nie, mesto nenakúpilo prezervatívy za 40 000 eur!" vysvetlil primátor s tým, že 40-tisíc eur za gély a prezervatívy, ktoré malo podľa falošnej správy mesto zaplatiť, je čistý výmysel a hoax. Šíriace sa falošné správy o naoko podozrivo vyzerajúcom nákupe sú podľa primátora už súčasťou predvolebnej kampane. Faktúra, ktorú má redakcia zregionu.sk k dispozícii, je uvedený dátum vystavenia 19.12.2019.

O nákupe lubrikačných gélov a kondómov informovala aj stránka odvaznesrozumom.sk, ktorá vyjadrila nad skladbou položiek pohoršenie. Autorka príspevku, sa v texte odvoláva na to, že Bratislava nedisponuje finančnými prostriedkami na rekonštrukciu ciest ani na výmenu verejného osvetlenia. 

"Pri opravenej ceste, či verejnom osvetlení sa predsa nedajú robiť architektonické štúdie a reklamné videá pána primátora. Ani v Metropolitnom Inštitúte Bratislava nemôžu k tomu nakresliť zo desať omalovávaniek min. za 40tisíc Euro," uvádza sa v príspevku.

Bratislavský terénny tím pracuje aj s mladými ľuďmi, ľuďmi závislými na drogách alebo s ľuďmi bez domova. Súčasťou ich práce je znižovanie zdravotných rizík v týchto skupinách vrátane prevencie šírenia pohlavných chorôb, vysvetľuje Vallo v príspevku.

"Kondómy sú základným riešením všade, kde sa takejto prevencii v rizikovom prostredí seriózne a odborne venujú. Kondómy aj lubrikanty sú podľa programu OSN pre boj s HIV, UNAIDS súčasťou prevencie HIV," uviedol s odkazom na celosvetovú organizáciu, ktorá koordinuje boj s HIV/AIDS.

Prevencia je podľa jeho slov výrazne lacnejšia ako liečba sexuálne prenosných chôrob, čím sa šetria verejné zdroje. "Mestské sociálne tímy alebo streetworkerské tímy sú štandardnou súčasťou fungujúcich miest," napísal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok