Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre. Preveruje aj stav krytov civilnej ochrany

TA3 TASR
4.3.2022 16:21

Mesto Bratislava sa pripravuje na všetky scenáre v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Spolu s mestskými časťami preveruje stav krytov civilnej ochrany, ktoré majú v správe. Aktualizuje tiež zoznam jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne (JÚBS), ktoré majú tiež poskytnúť ochranu v prípade priameho ohrozenia. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.

Bratislavský hrad 1140 px (SITA/Ján Slovák)
SITA/Ján Slovák

"Začiatkom týždňa sme zvolali krízový štáb a na dennej báze koordinujeme aktivity s mestskými časťami a okresným úradom, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra a zodpovedá za civilnú ochranu a krízové riadenie," uviedol primátor s tým, že oslovili aj vládu, aby Bratislava bola prizvaná na zasadnutia ústredného krízového štábu.

Vallo je presvedčený, že ako samospráva hlavného mesta vedia štátu poskytnúť cenné informácie a lepšie tak zabezpečiť potreby obyvateľov. V prípade úkrytov JÚBS ide podľa jeho slov najmä o spevnené podzemné priestory, ktoré sa podľa stavebného zákona priebežne budujú v rámci bežnej výstavby, ale aj napríklad podzemné garáže.

"Celkovo by táto kombinovaná sieť úkrytov mala poskytovať ochranu pre populáciu nášho mesta. Mesto a mestské časti budú ďalej postupovať podľa pokynov okresného úradu pod ministerstvom vnútra," uviedol Vallo. Upozornil, že o prípadnej aktivácii siete krytov vrátane podrobných postupov v prípade ohrozenia rozhoduje štát, ktorý bude v prípade zhoršenia situácie o tom vopred informovať. Obyvateľov hlavného mesta ubezpečil, že Bratislava nie je momentálne bezprostredne ohrozená.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok