Narástol počet ľudí orientujúcich sa na Západ, názor ľudí ovplyvnila vojna na Ukrajine

TA3 TASR
21.4.2022 12:39

V porovnaní s obdobím po anexii Krymu v roku 2014 narástol podiel ľudí presvedčených, že Slovensko by malo stáť na strane Západu, teda Európskej únie a NATO. Za najnebezpečnejšiu krajinu pre Slovensko pokladajú respondenti Rusko, jeho pozícia sa v očiach Slovákov zhoršila. Vyplýva to z prieskumu "Ako sa máte, Slovensko?".

Európa Spojené štáty Európske európska vlajka (SITA)
SITA

Na otázku o geopolitickej orientácii Slovenska v súvislosti s vojnou medzi Ruskom a Ukrajinou odpovedalo 38,9 percenta respondentov, že Slovensko by malo "vždy" alebo "skôr" stáť na strane Západu, 45,7 percenta respondentov sa prikláňalo k odpovedi "usilovať sa o vyváženú pozíciu medzi Ruskom a Západom" a 8,5 percenta odpovedalo, že Slovensko by "vždy" či "skôr" malo stáť na strane Ruska.

V porovnaní s podobným prieskumom v roku 2014 po Ruskej anexii Krymu sa nezmenil podiel respondentov, ktorí by Slovensko chceli geopoliticky orientovať na Rusko (na úrovni o niečo viac ako 8 percent). Narástol však podiel respondentov, ktorí by chceli, aby Slovensko stálo na strane Západu, a to z 25,8 percenta na 38,9 percenta. Mierne tiež poklesol podiel respondentov, ktorí by preferovali vyváženú pozíciu medzi Západom a Ruskom, z 50,2 percenta na 45,7 percenta.

Rusko je najnebezpečnejšie

Rusko je pre slovenských respondentov najnebezpečnejšou krajinou. Na prvé miesto v nebezpečnosti ho umiestnila viac ako polovica respondentov (50,4 percenta) a medzi nebezpečnými krajinami na prvom, druhom či treťom mieste ho uviedli dve tretiny respondentov (65,7 percenta). Druhou najnebezpečnejšou krajinou sú USA (na prvom miesto ich uviedlo 25,6 percenta respondentov) a treťou Ukrajina (na prvom mieste ju uviedlo 8,6 percenta respondentov).

Rusko bolo aj v minulých výskumoch vnímané ako pre Slovensko nebezpečná krajina, ale ešte v roku 1996 bolo ako o čosi nebezpečnejšie vnímané Maďarsko. V súčasnosti Maďarsko pokladá za hrozbu iba minimum Slovákov a, naopak, narástol podiel respondentov, ktorí označujú za hrozbu Rusko a USA. Ukrajina bola vnímaná v roku 2014 po anexii Krymu a bojoch so separatistickým republikami ako pre Slovensko nebezpečnejšia krajina než v súčasnosti.

Ukrajina spôsobila zmenu

"Zdá sa, že súčasná ruská agresia na Ukrajine spôsobila v slovenskej verejnej mienke omnoho výraznejší posun ako anexia Krymu v roku 2014. Rusko je v súčasnosti pokladané za pre Slovensko najnebezpečnejšiu krajinu a zároveň narástol podiel respondentov, ktorí si myslia, že Slovensko by malo geopoliticky patriť na Západ,“ komentoval Robert Klobucký zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Prieskum realizovali v období 31. marca až 7. apríla na vzorke 1000 ľudí. Projekt "Ako sa máte, Slovensko?" dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci 2020. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok