Vláda chce zdaniť 100 mimoriadne bohatých firiem, DPH a dane z príjmu sa zvyšovať nebudú

TA3 TASR
21.4.2022 11:56

Zvýšené výdavky štátu na pomoc ľuďom so zdražovaním by malo z podstatnej časti zaplatiť zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem. Zvyšovanie by sa naopak nemalo dotknúť dane z pridanej hodnoty (DPH), ani dane z príjmu zamestnancov či živnostníkov. Pri predstavovaní vládnych opatrení to vo štvrtok vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Bližšie chce o vyšších daniach informovať neskôr. Orientačne však spomenul už existujúci odvod pre regulované subjekty, ktorý špecifikuje určitý okruh firiem, ktorých sa to môže dotknúť. "Bude sa to týkať približne 100 firiem, veľmi bohatých firiem. Bežný človek môže žiť v kľude a keď je to rodina s deťmi, ktoré ešte neskončili vysokú školu, môže sa tešiť na pomoc," doplnil.

Matovič upozornil, že viaceré opatrenia na pomoc so zdražovaním už budú trvalé. "Keď tieto opatrenia urobíme, nie je cesta späť. Nebude žiadny politik, ktorý by mal odvahu to rodinám zobrať. Takže to sú trvalé výdavky a presne taký rozsah budú mať aj trvalé príjmy," avizoval minister. Ďalšie peniaze by mali priniesť tiež úspory na riadení štátu.

V reakcii na kritiku koaličnej SaS o zvyšovaní daní sa odvolal na programové vyhlásenie vlády. "Máme v programovom vyhlásení vlády záväzok nezvyšovať celkové daňovo-odvodové zaťaženie. My ho týmto návrhom nie že nezvyšujeme, ale znižujeme veľmi výrazne," dodal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok