Zasiahnutie krížnika Moskva je úspech, pre výsledok konfliktu to však nie je rozhodujúce, myslí si Šándor

TA3
19.4.2022 21:17

Rusi prišli o svoju vlajkovú loď, vôbec ich to však neodradilo. Naopak, začali ďalšiu ofenzívu na Donbase. Čo znamenal krížnik Moskva pre Rusov? Aké sú šance Ukrajincov uspieť v poľnej vojne?

TD
ČTK/David Modrý

"Bola to vlajková loď Čiernomorskej flotily. Je stará takmer 40 rokov a bol to modernizovaný raketový krížnik. To sa vám nestane každý deň. Boli tam stovky vojakov a neviem, že koľko sa ich podarilo zachrániť. Avšak nemyslím si, že pre výsledok konfliktu na Ukrajine je to rozhodujúce," povedal Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby ČR.

Sila obojživelnej operácie však utrpí

Bývalý náčelník si však myslí, že sila obojživelnej operácie na Odesu od mora a od Chersonu a Mykolajiva po súši utrpí, keďže krížnik Moskva mal strely s plochou dráhou letu. 

"Rusi sa správajú ako páni sveta, páni Čierneho mora. Tá loď sa tam promenádovala a jej veliteľ mal pocit, že sa jej nemôže nič stať a protivzdušná obrana evidentne nefungovala, ak je pravda, že loď bola zasiahnutá strelami Neptún," uviedol. 

Šándor si nie je istý tým, čo tvrdia Rusi, že "úplne vygumovali ukrajinské letectvo a námorníctvo". Obzvlášť prízvukoval protivzdušnú obranu, keďže v takom prípade by sme videli väčšie nasadenie ruského letectva a tým pádom aj väčšiu úspešnosť pozemného nasadenia a postupu ruských jednotiek. "Nezdá sa mi, že by sa Rusom podarilo získať úplnú nadvládu nad vzdušným priestorom," dodal. V tejto súvislosti pripomínal, že bolo možné pozorovať úspešnosť tureckých Bayraktarov (vojenské bezpilotné lietadlo - pozn. redakcie), ktoré ovládali ukrajinskí vojaci, pri ničení ruskej techniky. 

Prvou obeťou konfliktu je pravda

"Avšak prvou obeťou každého konfliktu je pravda. My nevieme, že čo je pravda. Počujeme ukrajinský naratív, ktorého cieľom je zvyšovať vlastné úspechy, tomu rozumiem," uviedol Šándor s tým, že je možné pozorovať nepomer v uvádzaných počtoch strát z oboch strán. Podľa Šándora je len otázkou času, kedy Rusi získajú plnú kontrolu nad mestom Mariupol a Ukrajina bude odrezaná od Azovského mora.

Otázne je podľa neho bránenie Donbasu, keďže zásobovanie ukrajinskej armády na fronte sa výrazne skomplikuje diaľkou. "Jedna vec je sila armády a druhá je schopnosť ju zásobovať. Čo však Ukrajincom nechýba, to je morálka. Otázkou však je, že či to bude dostatočné proti ruskej presile, ktorá nebude mať však ideálnu morálku."

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok