Rusko túži uspieť pred oslavou Dňa víťazstva. Môže to ovplyvniť rýchlosť vojenských operácií, tvrdí Británia

TA3 ČTK
21.4.2022 09:20

Rusko pravdepodobne túži predviesť významné úspechy v invázii na Ukrajinu pred každoročnými oslavami Dňa víťazstva 9. mája, kedy Rusi oslavujú sovietske víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Vo svojej poslednej správe o situácii na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Moc má v rukách prezident, vládna strana ovláda aj parlament. Ako funguje Putinov systém?
TASR/AP

Podľa neho by to mohlo ovplyvniť, ako rýchlo a dôrazne sa pokúsi vykonať vojenské operácie pred týmto dátumom. Ruské sily teraz podľa neho postupujú zo zázemia vo východoukrajinskom Donbase smerom ku Kramatorsku, ktorý naďalej trpí pod pokračujúcimi raketovými útokmi.

Pokračuje vysoké množstvo ruskej leteckej aktivity, upozorňuje ďalej britský rezort obrany. Rusko sa snaží poskytnúť leteckú podporu svojej ofenzíve na východe Ukrajiny, aby potlačilo a zničilo ukrajinské schopnosti protivzdušnej obrany, myslí si ministerstvo.

Rusko v posledných dňoch zosilnilo svoje útoky na východe Ukrajiny a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že "začala bitka o Donbas"

Avšak podľa šéfa ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksija Danilova síce vypukli boje po celej frontovej línii na východe krajiny, ale ruské sily vraj zatiaľ týmto spôsobom "testujú" pevnosť ukrajinskej obrany. "Je otázkou času, kedy začne ofenzíva v plnom rozsahu," uviedol podľa agentúry Ukrinform.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok