Rusi chystajú v Chersone pseudoreferendum. Už určili aj dátum, kedy sa bude konať

TA3 ČTK
21.4.2022 08:37

Ukrajinská armáda podľa ruskojazyčnej verzie BBC uviedla, že Rusi sa chystajú 27. apríla usporiadať referendum o vzniku takzvanej Chersonskej ľudovej republiky. Čiernomorský prístav Cherson je jediným veľkým mestom, ktoré ruské sily dokázali od začiatku invázie na Ukrajinu dobyť.

ONLINE: Rusi zasiahli detskú nemocnicu aj pôrodnicu. Ukrajina zakázala vývoz pšenice
TASR/AP

"V Chersonskej oblasti okupanti zintenzívnili prípravy referenda. Dátum konania imitácie všeľudového hlasovania určili na 27. apríla," uviedlo operačné veliteľstvo Juh ukrajinskej armády vo zvodke k stredajšiemu dianiu. Rusi sa podľa neho snažia bez ohľadu na platné zákony a predpisy urýchliť legitimizáciu okupačnej moci. 

To, že sa hlasovanie má konať v pracovný deň, dokazuje, že názor miestnych obyvateľov ruskú správu nezaujíma, uviedla armáda. "V pripravenom scenári je výsledok známy," dodala.

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že na sfalšovanie referenda ruské úrady využijú osobné údaje, ktoré im miestni obyvatelia poskytli s cieľom dostať humanitárnu pomoc.

Protiprávne konanie

Referendá sa konali v máji 2014 v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike, dvoch útvaroch ovládaných proruskými separatistami. Väčšina tamojších obyvateľov sa vyslovila za nezávislosť týchto území na Ukrajine. 

Kyjev hlasovanie označil za protiprávne, podobne sa vyjadrili aj západné krajiny. Rusko vtedy dalo najavo, že výsledky volieb rešpektuje. Tento rok vo februári nezávislosť oboch separatistických republík uznal ruský prezident Vladimir Putin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok