EÚ doteraz poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur, oznámil predseda Európskej rady

TA3 ČTK
20.4.2022 17:20

Európska únia doteraz poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur, oznámil dnes predseda Európskej rady Charles Michel po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters.

Michel o svojom príchode do ukrajinskej metropoly informoval na twitteri. Cieľom jeho návštevy je vyjadriť solidaritu s Ukrajinou v súvislosti s ruskou inváziou. Zelenskyj na twitteri uviedol, že s Michelom hovorili o ďalších protiruských sankciách, obrane a finančnej pomoci.

Zelenskyj a Michel preberali dotazník, ktorý by sa mal stať východiskovým bodom pre rozhodovanie EÚ o budúcom členstve Ukrajiny v únii. Ukrajina dokument nedávno vyplnila. Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii poznamenal, že členstvo Ukrajiny v EÚ je prioritou. Ukrajinský prezident tiež opätovne vyzval Brusel, aby na Moskvu uvalil ďalšie sankcie.

Michel povedal, že dvadsaťsedmička urobí "všetko pre to, aby Ukrajina vyhrala vojnu". "Nie ste sami, sme s vami a urobíme všetko pre to, aby sme vás podporili a zaistili, že Ukrajina vojnu vyhrá," povedal Michel. Po príchode do krajiny na twitteri napísal, že sa nachádza v "srdci slobodnej a demokratickej Európy".

Predseda Európskej rady na tlačovej konferencii vyhlásil, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa "nepodarí zničiť suverenitu Ukrajiny ani rozdeliť Európsku úniu". Michel tiež ocenil schopnosť dvadsaťsedmičky "spoločne a jednomyseľne" rozhodovať o protiruských sankciách.

Michel dnes tiež navštívil Borodjanku, kde sa obyvatelia mesta podľa ukrajinských úradov stali obeťami masakrov spáchaných Rusmi. Vyhlásil potom, že história nezabudne na vojnové zločiny.

Ukrajinu už predtým navštívili ďalší vrcholní predstavitelia EÚ, vrátane šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella. Do ukrajinskej metropoly od začiatku invázie 24. februára pricestovalo niekoľko európskych politikov, ako prví prišli do Kyjeva premiéri Českej republiky, Poľska a Slovinska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok