Rusko varovalo Fínsko a Švédsko pred vstupom do NATO. Moskva sa vyhráža Pobaltiu jadrovými zbraňami

TA3 TASR
20.4.2022 17:18

Rusko prostredníctvom diplomatických kanálov varovalo Fínsko a Švédsko pred dôsledkami, ktoré by mal ich prípadný vstup do Severoatlantickej Aliancie. Nové vyhrážky zo strany Moskvy zazneli v deň, keď o možnom členstve v NATO začali rokovať fínski poslanci. Informovala o tom fínska verejnoprávna televízia Yle.

Rusko diplomatickou cestou varovalo Fínsko a Švédsko pred vstupom do NATO
TASR/AP

"Všetky naše varovania sme (Fínsku a Švédsku) tlmočili verejne aj prostredníctvom bilaterálnych kanálov. Vedia o tom, takže by nemali byť ničím zaskočení. Boli informovaní o všetkom, k čomu to (vstup do NATO) povedie," vyhlásila pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24 hovorkyňa rezortu diplomacie v Moskve Marija Zacharovová.

NATO sa podľa nej už nejakú dobu snaží obe severské krajiny začleniť do svojich štruktúr, a to aj prostredníctvom vojenských cvičení či spoločného výcviku. Aké dôsledky by mal vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie však Zacharovová nekonkretizovala.

Jadrové zbrane v Pobaltí

Jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina, podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev, minulý týždeň vyhlásil, že by Moskva v takomto prípade posilnila svoje pozemné, námorné aj vzdušné sily v oblasti Baltského mora, čo by zahŕňalo aj rozmiestnenie jadrových zbraní. 

O prípadnom členstve v NATO začali v stredu popoludní oficiálne rokovať poslanci fínskeho parlamentu. Zvažovať budú aj iné alternatívne možnosti zaistenia bezpečnosti Fínska, ktoré má s Ruskom približne 1300 kilometrov dlhú hranicu a na už v minulosti naň zaútočil Sovietsky zväz. Fínska premiérka Sanna Marinová vyjadrila nádej, že poslanci dospejú k rozhodnutiu už v priebehu niekoľkých týždňov.

Členstvo v NATO

Fínsko a Švédsko v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine začali zvažovať odklon od svojej dlhodobej politiky vojenskej neutrality. Podpora fínskej verejnosti pre vstup do NATO po začiatku ruskej vojenskej invázie stúpla na vyše 60 percent. Predtým sa stabilne zhruba dve desaťročia pohybovala v rozmedzí 20 – 30 percent.

O podaní prihlášky do NATO sa momentálne diskutuje aj v susednom Švédsku, kde takýto krok aktuálne podporuje zhruba 57 percent obyvateľov. Nadpolovičná väčšina Švédov sa za členstvo v Aliancii vôbec prvýkrát vyslovila v marci, po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok