Розшукується солдат. Росіяни шукають підкріплення для війни в Україні на порталах вакансій

TA3/hm ČTK, Переклад: Danka Gorbunova
20.4.2022 17:18

З початку березня на основних сайтах пошуку роботи HeadHunter та SuperJob з’явилися тисячі вакансій для солдатів, які мають бажання підписати контракт з армією. Це відбувається на тлі значних втрат російської армії в Україні, пише російська редакція ВВС на своєму сайті. Як повідомляє ВВС, на основі такої реклами майбутній "контрактник" може опинитися на війні в Україні всього за кілька тижнів. Міністерство оборони не коментувало запитання BBC.

Розшукується солдат. Росіяни шукають підкріплення для війни в Україні на порталах вакансій
TASR/AP (ilu)

Тисячі вільних місць
Сайти HeadHunter зазвичай розміщують регулярні вакансии для бухгалтерів, секретарів, менеджерів або програмістів. Після початку війни з’явилися тисячі нових місць для професійних солдатів. Президент Росії Володимир Путін неодноразово наголошував, що армія, яка воює в Україні, складається з професійних солдатів. "Ми маємо значні втрати, це величезна трагедія для нас", - сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков тиждень тому в інтерв'ю британському телебаченню Sky News.
Наразі невідомо, скільки російських військових підписало таку угоду. Спочатку їх було 400 тис., але відомо, що планувалося збільшити кількість військових до 500 тис. За словами експерта, який з міркувань безпеки не хотів називати своє ім’я, цих солдатів не вербували за допомогою інтернет-реклами. «Зазвичай все йшло через військові управління та пункти призову», – пояснив він.
Це підтверджують результати пошуку на серверах. HeadHunter показує, що за останній місяць з'явилося понад три тисячі вакансій на запит "солдат з контрактом". Для порівняння, така кількість запитів у категорії "повний робочий день".
У HeadHunter стверджують, що подібні вакансії з’являлися в мережі і раніше. Але цифри показують, що з кінця лютого вони значно зросли. За три з половиною місяці цього року в мережі з’явилося 6800 вакансій професійних солдатів. У 2019 році їх було 1100, у 2020 році 5700 і в 2021 році близько 8300.

«Клієнт, як і всі»
Тиждень тому інший популярний сайт SuperJob знайшов 18 100 вакансій для солдатів. Таку суму сервер залишив без пояснень. «Міністерство оборони є клієнтом, як і будь-який інший. Ми не стежимо за кількістю вакансій, які пропонує кожен клієнт у межах свого тарифу. Ми не передаємо інформацію про клієнта третім особам. У цьому випадку не має значення салон, який пропонує манікюр. Про це ВВС повідомив керівник прес-відділу SuperJob Олексій Захаров.
Ще близько 500 вакансій розміщено на сайті, який посилається на сайт Міноборони. Захаров підтвердив, що це спільний проект SuperJob і міністерства. Можливий пошук версій цього сайту з 2009 року. Доступні сайти пропонують сайти, не пов’язані з бойовими діями. Наприклад, міністерство шукало податкових аудиторів чи юристів. Оголошення були опубліковані в розділі, визначеному для військових запасу.

Зараз міністерство шукає зовсім інших спеціалістів: стрільців, розвідників, операторів зенітної зброї, гранатометників та інших потенційних учасників бойових дій.
Журналісти ВВС закликали до кількох рекламних оголошень і представили себе потенційними солдатами 25 років після закінчення школи та строкової військової служби, де вони їздили на БМП, у повному здоров’ї та без застережень проти відправлення в Україну. У призовних пунктах їх найбільше цікавив досвід військової служби та вказували деталі в резюме, але зазвичай відмовлялися розголошувати деталі майбутньої служби по телефону. Найчастіше їх запрошували на зустріч наступного дня, хоча це був вихідний. Однак у кількох випадках «кандидатам» по телефону повідомляли, де він буде служити і як швидко потрапить на війну.
"За десять, максимум за 15 днів, ви можете вирішити всі питання стосовно контракту. Це короткостроково на три-шість місяців або на рік", - сказали в центрі на півдні Росії. "Все залежить від людини. З сьогоднішнього дня за п'ять днів ти все зробиш, а потім будеш чекати замовлення ще два-три дні", - розповіли про терміни в іншому регіоні. В одному центрі репортери ВВС пообіцяли воювати в Україні до параду 9 травня. В іншому місці, 8 квітня, розрахували, що він вступить у бій за тиждень.


Плюсом є готовність померти
Стандартний контракт з армією укладається на термін від двох до п'яти років. Періодичний контракт може бути від одного року до десяти років. Зараз у кадрових центрах також заговорили про спрощення всіх формальностей. Після оформлення документів та отримання замовлення «контрактник» потрапляє до частини, де під час навчання відбувається «бойовий настрой», під час якого набуває або відроджує необхідні звички. В одному випадку доповідач заявив, що не був у бойовій машині п’ять років. Вони не вважали це проблемою. Досить "тренінгу", який триває два тижні.
Дані про вакансії постійно оновлюються. Наприклад, 9 березня та 6 квітня шукали гранатометів. Розрив в оплаті праці в рекламі великий: більшість оголошень обіцяють від 30 000 до 50 000 рублів. Однак у кадровому центрі в Архангельську обіцяли зарплату «від 210 тисяч рублів на місяць». Як правило, за службу в Україні кореспондентам ВВС пропонували вищу зарплатню. Міноборони цього року планує виплатити учасникам операції в Україні п'ять мільярдів рублів.
Потенційні солдати можуть опинитися в бою протягом кількох тижнів. "При поповненні військ важливий реальний досвід людини, яка пройшла строкову службу і має відповідну військову спеціалізацію та звання. Плюсом є готовність поставити життя в такі умови", - каже експерт. "Що ви думаєте? Ви йдете туди, куди стріляють", - сказали репортеру BBC у центрі вербування, коли його запитали, чи можуть вони вбити його на фронті.


Témy: Sky News
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok