Moskva dala odvliecť vyše pol milióna Ukrajincov, Červený kríž sa ich snaží nájsť

TA3 ČTK
20.4.2022 16:48

Moskva z Ukrajiny do Ruska násilne odvliekla už pol milióna ľudí, povedal dnes predseda humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev v Európskom parlamente. Červený kríž vyzval, aby sa pokúsil s týmito Ukrajincami spojiť, napísala agentúra Reuters.

Do Ruska bolo odvlečených vyše pol milióna Ukrajincov, uvádza Kyjev
TASR - Radovan Stoklasa

"Pol milióna ukrajinských občanov bolo bez súhlasu odvlečených z Ukrajiny do Ruskej federácie. Bohužiaľ momentálne nie je žiadna možnosť sa s týmito ľuďmi spojiť," povedal Poturajev europoslancom.

O rovnakom počte deportovaných Ukrajincov minulý týždeň hovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Reuters uvádza, že toto číslo nemožno overiť. Ruské ministerstvo obrany na otázku zatiaľ neodpovedalo.

Chýbajú stá tisíce

Bezmála 550-tisíc utečencov z Ukrajiny sa v Rusku nachádza podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý sa opiera o dáta ruskej vlády. Z tejto štatistiky ale nemožno vyčítať, za akých okolností sa ľudia do Ruska dostali. Celkom Ukrajinu kvôli ruskej agresii opustilo vyše päť miliónov ľudí. Ďalších viac ako sedem miliónov muselo opustiť svoje domovy, zostávajú ale na Ukrajine, uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Uznesenie ruskej vlády z tohtoročného 12. marca sa zmieňuje aj o 95.909 ľuďoch, ktorí opustili územie Ukrajiny, vrátane dvoch separatistických republík na východe krajiny. O mesiac neskôr ruská armáda uviedla, že pred silnejúcimi bojmi zachránila 138.014 civilistov z Mariupolu.

Násilné a hromadné presuny civilistov počas konfliktu na území okupačnej mocnosti zakazujú ženevské dohovory a klasifikujú ich ako vojnový zločin.

Obavy Červeného kríža

Poturajev povedal, že sa obáva o osud tých Ukrajincov, ktorí boli podľa neho poslaní do Ruska. "Vieme o takzvaných filtračných táboroch pre ukrajinských občanov," dodal s odkazom na zariadenia, ktoré napríklad podľa mariupolských úradov slúžia na prerozdeľovanie Ukrajincov do rôznych vzdialených miest v Rusku. Radnica tohto prístavu dnes informovala, že sa na území Mariupolu nachádzajú štyri také tábory.

"To je jeden z možných smerov činnosti Červeného kríža, prinajmenšom nájsť týchto odvlečených jedincov a pochopiť, čo sa s nimi (na území Ruska) deje," vyzval Poturajev. Zástupkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža Alexandra Boivinová uviedla, že jej organizácia s ruskými úradmi rokuje o pomoci.

"V tejto chvíli nemôžem odpovedať na otázku, či boli títo ľudia násilne vysídlení. Ale je to určite otázka, ktorá vyvoláva obavy," povedala Boivinová počas rozpravy Európskeho parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok