Magické huby na liečbu depresie? Vedci prišli so sľubným pokrokom vo výskume lysohlávok

TA3/hm ČTK
23.4.2022 06:00

Psychotropná látka psilocybín, ktorú obsahujú huby lysohlávky, pomáha uvoľniť mozog ľudí s depresiou a zmierňuje lipnutie na negatívnych vzorcoch myslenia.

depresia smútok samovražda 1140px (TASR)
TASR

Uviedol to denník The Guardian s odkazom na novú štúdiu, podľa ktorej sa účinky halucinogénu môžu prejaviť i niekoľko týždňov od začiatku liečby. Z výsledkov štúdie vyplýva, že mozog je vďaka psilocybinu "pružnejší". Látka funguje inak ako bežné antidepresíva, a to i niekoľko týždňov po ich užití. Podľa britských vedcov zistenia naznačujú, že psilocybin by mohol byť vhodnou alternatívou liečby depresie.

Pôsobí inak ako antidepresíva

Autori štúdie tvrdia, že vzorce mozgovej aktivity pri depresii bývajú strnulé a obmedzené. Halucinogén by mohol pomocou mozgu vymaniť sa z tejto rutiny spôsobom, ktorý tradičné terapie neumožňujú.

"Tieto zistenia sú dôležité. Po prvýkrát zisťujeme, že psilocybín pôsobí inak ako bežné antidepresíva, a to tak, že mozog je pružnejší a premenlivejší, a menej sa utvrdzuje v negatívnych vzorcov myslenia spojených s depresiou," uviedol David Nutt, ktorý vedie centrum pre výskum psychadelík na londýnskej vysokej škole Imperial College. "To potvrdzuje naše pôvodné predpoklady, že psilocybín by mohol byť skutočnou alternatívou pri liečbe depresií," dodal vedec.

"Účinok pozorovaný pri psilocybíne je konzistentní vo dvoch štúdiách týkajúcich sa zlepšenia stavu ľudí a nebol pozorovaný pri bežných antidepresívach," dodal hlavný autor štúdie Robin Carhart-Harris, ktorý teraz na univerzite v San Franciscu, a skôr viedol britské centrum pre výskum psychoaktívnych látok.

"V predchádzajúcich štúdiách sme pozorovali podobný účinok u ľudí, ktorých mozog sme snímali v priebehu užívania psychadelík, ale tu ho vidíme až niekoľko týždňov po liečbe depresie, čo naznačuje prenos akútneho účinku drogy," uviedol Carhat-Harris.

Nepokúšajte sa o samoliečbu

Psilocybin je jednou z mnohých psychoaktívnych látok, ktoré sa skúmajú ako potenciálna liečba psychických porúch. Nové poznatky vychádzajú z analýzy snímkov mozgov asi 60 osôb liečených s depresiami. Tím sa nazdáva, že sa mu podarilo odhaliť, ako halucinogén získavaný z lysohlávok pôsobí na mozog.

Ľudia, ktorí reagovali na terapiu psilocybinom, vykazovali zvýšenú mozgovú konektivitu nielen v priebehu liečby, ale aj tri týždne po nej. Títo ľudia tiež uvádzali zlepšenie svojej depresie. Autori štúdie nepozorovali podobné zmeny v mozgovom prepojení u osôb liečených bežným antidepresívom escitalopramom, čo naznačuje, že psychoaktívne látky pôsobia pri liečbe depresie inak.

Podľa tímu je výskum sľubným pokrokom v liečbe psilocybínom, účinky látky boli potvrdené v dvoch štúdiách. Autori však upozornili, že pacienti s depresiou by sa nemali napriek povzbudivým zisteniam pokúšať o samoliečbu pomocou lysohlávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok