Môžete si ísť pískať, má to prekvapivé výhody: Zbavíte sa depresie i vrások

TA3/zm
11.3.2022 08:00

V minulosti bolo ženské pískanie neprípustné, dnes to nie je žiaden spoločenský prešľap. Naopak, zapískať si môže mať pre vás prekvapivé výhody.

Môžete si ísť pískať, má to prekvapivé výhody: Zbavíte sa depresie i vrások
Profimedia

Pískame si keď máme dobrú náladu, zapískame napríklad na športovom zápase, alebo keď sa nám niečo páči. Tento zvukový prejav má obrovskú silu, a teraz tým nemyslíme hlasitosť.

Odpískajte depresiu

Ak má človek dobrú náladu, zvykne si podvedome začať pískať. Prečo by to teda nemohlo fungovať aj naopak? A veru aj funguje. Ak máte depresiu, podľa vedcov vám práve pískanie pomôže zahnať ju. Pískanie má rovnaký efekt, ako keď máte pri strese dýchať do vrecúška, aby ste sa upokojili. Efekt to má okrem dýchania aj na vyplavenie serotonínu, adrenalínu a zníženie krvného tlaku. A to sú pre telo samé pozitíva za veľmi nízku cenu.

V boji proti zlej nálade pomáha aj šport, ku ktorému pískanie doslova patrí. Nemusíte byť na veľkom zápase, povzbuďte týmto spôsobom samy seba. Pri akejkoľvek fyzickej aktivite pomáha pískanie pri správnom dýchaní a udržiavaní tempa. Tak to skúste pri najbližšej prechádzke, behu alebo bicyklovaní.  

Staroba si môže pískať

Pri pískaní sa potrebujete nadýchnuť poriadne do pľúc, čo je ďalšia činnosť prospešná pre zdravie. Kyslík je v organizme potrebný pre funkciu všetkých orgánov a zároveň spomaľuje proces starnutia. Stabilizuje sa tiež nervový systém a zlepšuje pamäť. Praktizujte túto činnosť pravidelne a staroba si skutočne môže ísť pískať, pretože jej nedáte šancu.          

A to nie je všetko. Pískanie predsa zapája množstvo svalov na tvári, takže ide o druh jogy. Ak svalstvo zapájate pravidelne, spomalíte tvorbu vrások a ich prehlbovanie. Je vedecky dokázané, že to má rovnaký efekt ako bozkávanie. Možno stačí zapískať na svoju polovičku a budete praktizovať obe činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok