O Donbas bojujú vojaci zo Sýrie, Líbye či Wagnerova skupina. Nemajú ťažkú techniku ani vozidlá

TA3 ČTK
20.4.2022 11:22

Rusko nasadilo do bojov o ukrajinský Donbas až 20-tisíc žoldnierov zo Sýrie, Líbye a ďalších miest, informuje denník The Guardian s odvolaním sa na nemenovaného európskeho činiteľa. Agentúra AFP uviedla, že do bojov po boku Rusov sa zapojilo až 20.000 nájomných vojakov, napríklad zo súkromnej polovojenskej Wagnerovej skupiny.

Ukrajina vojak Donbas 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Títo ľudia sú z väčšej časti využívaní ako masa proti ukrajinskému odporu. Je to pechota. Nemajú ťažkú techniku ani vozidlá," citoval The Guardian činiteľa, podľa ktorého sa počet žoldnierov na východnej Ukrajine pohybuje od 10.000 do 20.000. Žoldnieri majú ruským silám pomôcť v ich snahe o ovládnutie Doneckej a Luhanskej oblasti. Ide o regióny, ku ktorým sa v poslednej dobe upiera hlavná pozornosť ruskej armády.

Bývalým vojakom zo Sýrie podľa denníka v závislosti od ich skúseností a hodnosti ponúkajú za účasť v bojoch na Ukrajine mesačný plat v rozmedzí od 600 dolárov do 3000 dolárov. Na Ukrajine sú tiež vojaci z Líbye – Wagnerova skupina podľa denníka presunula z tejto severoafrickej krajiny väčšinu svojich bojovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok