Nemci sú aj po dvoch desaťročiach od zjednotenia stále rozdelení

TASR
17.12.2012 07:47

Väčšina obyvateľov bývalej Nemeckej demokratickej republiky považuje svojich krajanov z niekdajšej Nemeckej spolkovej republiky za "arogantných" a zameraných prevažne na peniaze.

Nemci sú aj po dvoch desaťročiach od zjednotenia stále rozdelení
SITA

Vyplýva to z nového prieskumu zameraného na rozdiely medzi východonemeckou a západonemeckou identitou, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

Rozsiahlu štúdiu viac než 22 rokov po opätovnom zjednotení Nemecka uskutočnil Demoskopický inštitút v Allensbachu. Jej výsledky ukázali, že východní Nemci prechovávajú voči západným veľmi negatívny postoj, pričom samých seba vidia v dobrom svetle.

Štúdia konštatuje, že 71 percent východných Nemcov považuje západných za arogantných, 57 percent si myslí, že "západniari" sú zameraní prevažne na peniaze a 45 percent z nich je presvedčených o tom, že sú "plytkí".
Štúdia, realizovaná na objednávku východonemeckých univerzít, ďalej odhalila stále pretrvávajúce vnímanie odlišných identít medzi východnými a západnými obyvateľmi Nemecka, a to napriek tomu, že od skončenia studenej vojny ubehlo už vyše 20 rokov.

Autori štúdie ďalej zistili, že 69 percent východných Nemcov sa považuje za "skromných", 63 percent za "zdržanlivých" a 58 percent za "vynaliezavých".

Na druhej strane, 51 percent západných Nemcov si o svojich východných spoluobčanoch myslí, že sú "nespokojní" a 42 percent ich považuje za "nedôveryhodných", pričom len 12 percent ich označilo za "arogantných".

Mnohí obyvatelia bývalej NDR podstúpili utrpenie a politický prevrat. Milióny z nich stratili prácu, domov a taktiež charakter svojej spoločnosti a spôsobu života. Takmer dva milióny východných Nemcov sa presťahovali na západ za prácou.

Mnohí si na život v zjednotenom Nemecku stále ešte iba zvykajú a s nostalgiou si spomínajú na NDR, čím iritujú mnohých západných Nemcov, ktorí do obnovy východnej časti krajiny investovali takmer dva trilióny eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok