Rusko oznámilo, že v Mariupole otvorilo humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí zložia zbrane

TA3 TASR
19.4.2022 15:40

Rusko v utorok oznámilo, že jeho armáda otvorila v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí zložia zbrane. Informovala agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Rusko vraj v Mariupole otvorilo humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov
TASR/AP

"Ruské ozbrojené sily otvorili humanitárny koridor pre odsun členov ukrajinskej armády, ktorí dobrovoľne zložia zbrane, a pre militantov z nacionalistických útvarov," uviedol vo vyhlásení ruský rezort obrany s tým, že koridor otvorili o 14.00 h miestneho času (13.00 SELČ).

Ministerstvo uviedlo, že o zriadení koridoru rozhodlo vzhľadom na "katastrofálnu situáciu" v oceliarskom komplexe Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou obrancov strategického ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Tento krok Rusko odôvodnilo "výlučne humanitárnymi princípmi".

Ruská armáda a jednotky samozvanej Doneckej ľudovej republiky v tejto súvislosti "zastavili všetky vojenské aktivity" v okolí železiarní Azovstaľ, povedal vo vyhlásení generálplukovník Michail Mizincev z Národného centra obrany, spadajúceho pod generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie.

Ministerstvo dodalo, že ruské jednotky na miesto vyslali humanitárne konvoje autobusov, áut a záchraniek, ktoré majú odviezť ľudí a poskytnúť im zdravotnú starostlivosť. Zriadené boli podľa ministerstva aj dočasné ubytovacie kapacity a zariadenia prvej pomoci. Moskva apelovala na predstaviteľov v Kyjeve, aby vyzvali svoje jednotky na "zastavenie nezmyselného odporu" v Mariupole.

"Uvedomili sme si však, že velitelia ukrajinských jednotiek takéto rozkazy od kyjevských predstaviteľov zrejme nedostanú, a preto ich vyzývame, aby takéto rozhodnutie spravili sami a zložili zbrane," uviedlo ruské ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok