Rusko začalo bitku o oceliarne v Mariupole. Ide o poslednú baštu ukrajinských obrancov

TA3 TASR
19.4.2022 12:24

Hlavný útok na oceliarne Azovstaľ, poslednú baštu ukrajinských síl v ťažko skúšanom prístavnom meste Mariupol, sa začal. V utorok to vyhlásili promoskovskí separatisti napojení na ruské invázne sily, píše tlačová agentúra AP.

azovstal
TASR/AP

Podľa ruských síl sa na pozemku oceliarní ukrýva približne 2500 ukrajinských bojovníkov vrátane 400 zahraničných žoldnierov. Ako uvádzajú ukrajinské médiá, v továrni sa stále ukrýva aj okolo 1000 civilistov vrátane žien a detí.

Zástupca proruských separatistov Eduard Basurin pre štátne médiá v Moskve povedal, že príslušníci špeciálnych jednotiek sa zhromaždili a pustili sa do "práce". Podporujú ich ruské vzdušné sily a delostrelectvo. Dobyté už boli všetky obvody v Mariupole, dodal Basurin.

Vláda v Kyjeve obvinila Moskvu z toho, že napriek prosbám nezriadila humanitárny koridor, ktorý by umožnil ľuďom odísť do bezpečia.

Basurin vyhlásil, že v oceliarni nie sú žiadni civilisti. Dodal, že to tvrdia iba ukrajinskí nacionalisti, aby zabránili vpádu do podniku. Ukrajinské médiá opakovane zverejňujú neoveriteľné fotografie ľudí vrátane snímok detí, ktorí sú údajne v oceliarni.

Do útoku sa pridali aj Čečenci

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v utorok vyhlásil, že ruské jednotky do konca dňa prevezmú plnú kontrolu nad rozsiahlym oceliarskym komplexom Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou obrancov strategického ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dnes s pomocou Všemohúceho (Allaha) úplne prevezmeme Azovstaľ," povedal Kadyrov v audionahrávke, ktorú zverejnil prostredníctvom svojho účtu na platforme Telegram. Agentúra Reuters pripomenula, že Rusko v utorok vyzvalo  ukrajinské jednotky v Azovstali, aby sa vzdali do 12.00 h miestneho času, v opačnom prípade budú zneškodnení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok