Juhoafrická republika vyhlásila stav národnej katastrofy. Záplavy si vyžiadali stovky obetí

TA3 ČTK
18.4.2022 23:49

Najmenej 443 obetí si vyžiadali ničivé záplavy v provincii KwaZulu-Natal na juhovýchode Juhoafrickej republiky, ktorú v uplynulých dňoch zasiahli prívalové dažde. Ďalších 63 ľudí je nezvestných, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na premiéra provincie Sihleho Zikalalu.

Juhoafrická republika vyhlásila stav národnej katastrofy. Záplavy si vyžiadali stovky obetí
TASR/AP

Do zasiahnutých oblastí bolo vyslaných cez 10 000 vojakov, aby sa podieľali na záchranných operáciách a na pomoci postihnutým záplavami. Podľa stanice BBC sa stále pátra po 63 ľuďoch. "Vláda sa v noci zišla na mimoriadnom zasadnutí a rozhodla sa vyhlásiť stav národnej katastrofy," uviedol prezident, ktorého citovala agentúra AFP.

Veľká voda sa minulý týždeň prehnala provinciou KwaZulu-Natal. V utorok na niektorých miestach v tomto regióne spadlo za jediný deň niekoľkomesačné množstvo zrážok a zosuvy pôdy následne ochromili dopravu. Na pomoc bola povolaná armáda a škody na majetku úrady odhadujú najmenej na desať miliárd randov.

Podľa BBC bolo v provincii zničených takmer 4000 domov a ďalších vyše 8000 ich bolo poškodených. Väčšina z nich sa nachádza v prístavnom meste Durban. Provincia zaznamenala aj výpadky v dodávkach energií. Niektoré oblasti sú bez vody a elektriny už týždeň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok