Izraelská armáda tvrdí, že zneškodnila raketu odpálenú z Pásma Gazy

TA3 ČTK
18.4.2022 21:25

Izraelský protiraketový systém Iron Dome zachytil raketu odpálenú z palestínskeho Pásma Gazy, uviedla podľa webu The Times of Israel izraelská armáda. Ide o prvý podobný útok z Gazy za posledných sedem mesiacov, upozornila agentúra Reuters.

Pásmo Gazy raketa (SITA)
SITA/AP

V posledných dňoch však dochádzalo k stretom medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou. V izraelských mestách blízko Pásma Gazy sa večer rozozneli sirény ohlasujúce nebezpečenstvo náletu. Podľa miestnych úradov si útok nevyžiadal žiadne zranenia. K úderu sa zatiaľ žiadna palestínska skupina neprihlásila.

V posledných dňoch dochádzalo v Jeruzaleme na Chrámovej hore k násilným stretom medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou. Napätie v Jeruzaleme eskalovalo v piatok, keď tam k pravidelnej piatkovej modlitbe prišli tisíce moslimov. 

Stovky z nich sa neskôr stretli s políciou, ktorá tvrdila, že dav hádzal kamene na Múr nárekov pod horou. Strety si vyžiadali desiatky zranených.

Operácia pokračuje

Izraelská armáda pokračuje v operácii na Západnom brehu, ktorý Izrael dlhodobo okupuje a kde od konca marca vojaci hľadajú a zatýkajú palestínske radikály po sérii niekoľkých útokov, ktoré si vyžiadali 14 obetí. 

Pri tejto operácii už ale izraelskí vojaci zabili najmenej 15 Palestínčanov. Dnes ráno utrpeli vážne zranenia ďalší dvaja Palestínčania, ktorých postrelili izraelskí vojaci. Podľa izraelskej armády sa títo dvaja muži snažili na vojakov hodiť výbušninu.

Dnes sa okrem toho za prísnych bezpečnostných opatrení a dohľadu asi 2500 policajtov v Jeruzaleme konala veľká modlitba židov pri Múre nárekov. Zhromaždenie sa podľa médií obišlo bez incidentov. 

Židia od piatku oslavujú osemdňový sviatok Pesach, Palestínčania a izraelskí Arabi majú už dva týždne ramadán, počas ktorého v Jeruzaleme zvyčajne silnie napätie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok