Reďkovky posilnia zdravie aj chudnutie: Okrem konzumácie čerstvej ju môžete aj variť a grilovať

TA3/zm
20.4.2022 08:00

Domáca zelenina sa nedá porovnať s kupovanou a na zasadenie reďkoviek naozaj nepotrebujete veľa. Ani veľa miesta, ani starostlivosti. Odmenou vám bude, okrem

Reďkovky posilnia zdravie aj chudnutie: Okrem konzumácie čerstvej ju môžete aj variť a grilovať
iného, aj zdravý jedálny lístok, vďaka ktorému môžete schudnúť. Pexels/Rarnie McCudden

Jesť sezónnu zeleninu je skvelým spôsobom, ako odľahčiť peňaženku, dopriať telu vitamíny, ale aj forma, ako sa ľahko schudnúť. Reďkovky začínajú dorastať aj v našich záhradách, ale ak žiadnu nemáte, vypestujete ich ľahko i na balkóne, nič extra nepotrebujú. Poslednou možnosťou je kúpa v supermarkete a ani to nie je na škodu.    

Pestovanie reďkoviek

Či už máte kúsok pôdy na záhrade alebo len kvetináč na balkóne, táto zelenina rozhodne toho nepotrebuje veľa. Či už sa rozhodnete pre klasické červené, alebo bielu, fialovú či čiernu odrodu, benefity tejto zeleniny rozhodne stoja za to.

Stačí do zeminy urobiť prstom jamky hlboké asi dva centimetre, do každej dať jedno semienko a denne zalievať vodou. Keďže väčšina buľvy je tvorená práve vodou, polievanie je mimoriadne dôležité. Skúsený záhradkári radia sadiť každý týždeň až dva novú várku. Kým spotrebujete prvé reďkovky, druhé stihnú vyrásť. Nepreháňajte to pri prvom siatí, ak by ste si ich vypestovali priveľa a nestihli ich jesť, mohli by zdrevnatieť a chuť by bola štipľavá až horkastá.  

Zdravotné benefity

Ak chcete mať zdravý jedálny lístok, zelenina v ňom musí mať pevné miesto, o to viac, ak si vyberiete sezónne druhy. Aktuálne obdobie praje reďkovke a bude jej priať minimálne do júla. Potom, v najväčších horúčavách si môžete dať so sadením pauzu, ale koncom leta a s nástupom teplej jesene sa môžete k jej pestovaniu vrátiť.

Z hľadiska zdravia dokáže táto zelenina zabrániť tvorbe močových i obličkových kameňov, posilňujú tiež imunitu a uvoľňujú dýchacie cesty. Cholesterol a krvný tlak rovnako pri častej a pravidelnej konzumácii tejto zeleniny nemajú šancu.   

Takmer bez kalórii

Vedeli ste, že v sto gramoch reďkoviek sa nachádza len 14 kalórii a 0,1 gramu tuku: To z tejto guľatej či podlhovastej zeleniny robí diétny ideál. V čerstvo odtrhnutej hlavičke sa nachádza totiž až 94% vody, takže pribrať doslova nemáte z čoho. Pridajte k tomu zloženie 20 vitamínov a minerálov, vrátane céčka, kyseliny listovej a železa.

Bielou reďkovkou proti tukom

Hoci je v našich končinách najtypickejšia klasická červená redkvička, na chudnutie je oveľa lepšia biela odroda. Práve tento druh dokáže najlepšie urýchliť trávenie a štiepiť tuky, čím sa zníži vaša telesná hmotnosť.  

Samozrejme, najviac vitamínov a minerálov má reďkovka, keď je čerstvá. V týchto týždňoch by sa mala stať súčasťou vašich raňajok i šalátov, ktoré zjete na obed i večeru. Málokto však vie, že redkvička chutí skvele aj tepelne upravená. Hodiť ju môžete na gril alebo panvicu. Alebo si uvarte známu tukožrútsku polievku, v ktorej nesmie táto zelenina chýbať.

Tukožrútska polievka

Na prípravu reďkovkovej polievky, ktorá zatočí s kilami, potrebujete dva kúsky orastenej bielej a dve viazaničky červenej redkvičky. Listy nevyhadzujte, spotrebujete aj tie, konkrétne všetky, ktoré budú na červenej odrode.

Do polievky pridajte aj iné druhy koreňovej zeleniny – mrkvu, petržlen, zeler, ako aj cibuľu a listy mladého špenátu. Ochuťte len soľou a čiernym korením a varte len 10 minút. Zeleninka bude chrumkavá a zachová si vitamíny.

Polievkou môžete nahradiť obed alebo večeru po dobu jedného týždňa. No ak chcete schudnúť naozaj dosť, mali by ste si ju servírovať 5x denne, 5 dní. A nič iné. Je to drastické, ale kilá sa doslova roztopia.    

Témy: zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok