Putin si nárokuje na cirkevný areál v Jeruzaleme. Izraelskému premiérovi poslal list

TA3 ČTK
18.4.2022 18:12

Ruský prezident Vladimír Putin v liste zaslanom izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi vyzval, aby Izrael odovzdal Moskve cirkevný areál v jeruzalemskom Starom Meste. Napísal to web denníka The Times of Israel.

Jeruzalem Izrael 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Moskva sa už niekoľko rokov snaží pod svoju správu získať takzvaný Alexandrov dvor, cirkevný areál blízko chrámu Božieho hrobu v Jeruzaleme. Jej plány ale nedávno skomplikovalo rozhodnutie izraelského súdu, ktorý nároky Ruska na komplex neuznal.

V liste Putin podľa izraelských médií zdôraznil dôležitosť, akú Moskva záležitosti prikladá. Jeruzalemskí predstavitelia sa obávajú, že by spor mohol zvýšiť napätie vo vzťahoch s Moskvou, ktoré v nich panuje kvôli invázii ruských vojsk na Ukrajinu, ale podľa ruského analytika Alexa Tencera sa Izrael obáva odovzdať Moskve majetok v čase, keď mnoho západných krajín uvalilo na Rusko kvôli vojne na Ukrajine sankcie.

Rozhodnúť môže jedine vláda

Pozemok v Jeruzaleme, ktorý si Rusko nárokuje, kúpil v roku 1859 cár Alexander II., a nechal na ňom postaviť Alexandrov dvor, známy tiež ako kostol Alexandra Nevského. Areál spravovala až do boľševickej revolúcie v roku 1917 vláda ruského impéria. Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu v roku 2020 schválil opätovné odovzdanie Rusku, proti tomuto kroku sa ale objavilo množstvo námietok.

Izraelský sudca potom rozhodol, že vzhľadom na mnohé náboženské a politické aspekty o záležitosti môže rozhodnúť jedine izraelská vláda. Izraelský premiér Bennett vlani zriadil pre túto otázku špeciálnu komisiu, tá sa ale zatiaľ nezišla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok