Inflácia v Rusku sa stabilizuje, vyhlásil Putin. Snaha Západu ochromiť ekonomiku krajiny podľa neho zlyhala

TA3 ČTK
18.4.2022 15:51

Inflácia v Rusku sa stabilizuje ak normálu sa vracia aj kurz rubľa. Na porade s vládnymi činiteľmi venované otázkam domácej ekonomiky to dnes povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Putin
TASR/AP

Podľa agentúry TASS tiež upozornil, že snaha Západu ochromiť ruskú ekonomiku v reakcii na rozpútanie vojny zlyhala a že sankcie západných krajín sa obrátili proti nim samotným.

Vlády mnohých západných štátov zaviedli proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu zatiaľ bezprecedentné sankcie. Ukončenie činnosti na ruskom trhu oznámilo po začatí vojny aj množstvo veľkých súkromných spoločností.

"Zvlášť sa zastavím pri téme inflácie. Tá sa teraz stabilizuje," citovala šéfa Kremľa agentúra TASS. Putin podľa nej uviedol, že za posledný mesiac a pol vzrástli spotrebiteľské ceny o 9,4 percenta a že medziročná inflácia k 8. aprílu predstavovala 17,5 percenta. "Kurz rubľa sa vrátil na úroveň z prvej polovice februára," poznamenal prezident.

Dopyt je v normále

K normálu sa podľa Putina vrátil dopyt po niektorých výrobkoch, ktoré boli v uplynulom čase viac žiadané. Tiež počet oficiálne zaregistrovaných uchádzačov o zamestnanie podľa Putina zostáva "pomerne nízky". Starosta Moskvy Sergej Sobjanin ale napríklad odhadol, že len v hlavnom meste môže kvôli odchodu zahraničných firiem prísť o prácu 200-tisíc ľudí.

"Stratégia ekonomickej bleskovej vojny nevyšla," okomentoval západné protiruské sankcie Putin. "Sankcie sa navyše podpísali aj na samotných iniciátoroch. Mám na mysli rast inflácie, nezamestnanosti, zhoršujúcu sa hospodársku dynamiku v USA av európskych krajinách, pokles životnej úrovne Európanov a znehodnotenie ich úspor," zdôraznil ruský prezident.

Dolár sa teraz predáva zhruba za 80 rubľov, zatiaľ čo na začiatku marca americká mena vystúpila až na rekordných takmer 140 rubľov. Hoci rubeľ je späť na úrovni, kde bol pred inváziou, podľa analytikov to nie je prirodzený vývoj, ale výsledok mnohých opatrení, ktorými sa Moskva snaží kurz domácej meny podporiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok