Ruská ekonomika potrebuje transformáciu. Nemôže navždy žiť z finančných rezerv, uviedla guvernérka centrálnej banky

TA3 ČTK
18.4.2022 17:25

Ruská ekonomika nemôže donekonečna žiť zo svojich finančných rezerv a bude musieť prejsť transformáciou, aby sa vysporiadala s dôsledkami medzinárodných sankcií. Uviedla to guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová.

Kremeľ Rusko Moskva (SITA)
SITA

Predpovedala tiež, že miera inflácie v Rusku sa vráti na štvorpercentnú cieľovú úroveň centrálnej banky až v roku 2024. Podľa agentúry Reuters pritom signalizovala ďalšie znižovanie úrokových sadzieb.

"Obdobie, po ktoré môže ekonomika žiť z rezerv, je časovo obmedzené," uviedla Nabiullinová. "A už v druhom a treťom štvrťroku vstúpime do obdobia štrukturálnej transformácie a hľadania nových podnikateľských modelov," dodala. Sankcie podľa nej zasiahli najmä finančný trh, ale "teraz začnú čoraz viac ovplyvňovať ekonomiku".

"Hlavné problémy budú súvisieť s reštrikciami na dovoz a logistiku zahraničného obchodu av budúcnosti s reštrikciami na vývoz," uviedla šéfka centrálnej banky. "Ruskí výrobcovia sa budú musieť zmene prispôsobiť, hľadať nových partnerov, inú logistiku či sa vo výrobe zamerať na produkty predchádzajúcej generácie," dodala.

Opatrenia pomoci

Nabiullinová tiež načrtla niektoré opatrenia, ktoré by mali ekonomike pomôcť prispôsobiť sa novým podmienkam. Centrálna banka podľa nej okrem iného pripravuje zavedenie digitálneho rubľa, aby svojim občanom umožnila prevody peňazí medzi digitálnymi peňaženkami. Pilotné kroky spojené s týmto projektom sú plánované na druhú polovicu tohto roku.

Analytici koncom marca v ankete agentúry Reuters v priemere odhadli, že inflácia v Rusku tento rok dosiahne 23,7 percenta, čo by bolo maximum od roku 1999. V marci medziročný rast spotrebiteľských cien v Rusku zrýchlil na 16,69 percenta z februárových 9,15 percenta.

Centrálna banka po začatí invázie ruských vojsk na Ukrajinu viac ako zdvojnásobila základnú úrokovú sadzbu, a to na 20 percent z predchádzajúcich 9,5 percenta. Urobila to v snahe podporiť kurz rubľa a obmedziť inflačné tlaky. Tento mesiac ale centrálna banka základný úrok prekvapivo znížila na 17 percent.

"Musíme mať možnosť znižovať základnú sadzbu rýchlejšie," uviedla dnes Nabiullinová. "Musíme vytvoriť podmienky na zvýšenie dostupnosti úverov pre ekonomiku," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok