Zajedzte depresiu zdravo: Keď sa psychicky necítite dobre, siahnite po týchto potravinách

TA3/zm
19.4.2022 16:00

O emocionálnom jedení ste už zrejme počuli. Ak je človek v psychickej nepohode, siaha po nezdravých jedlách, najmä sladkostiach. Špeciálne ženy vtedy zjedia na kilá čokolády alebo zmrzliny. No depresívne stavy sa dajú zajedať aj zdravo, stačí len vedieť, ktoré potraviny pomáhajú upokojiť myseľ.

Zajedzte depresiu zdravo: Keď sa psychicky necítite dobre, siahnite po týchto potravinách
Pexels/Life Of Pix

Jedlo nie je nepriateľ, môže byť dokonca lekár, ak viete, čo si naservírovať, napríklad pri depresívnych stavoch. Pripravte si oriešky, šalát aj morčacie mäso. Pre pozitívny jedálny lístok sú totiž potrebné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, minerály a proteíny.

Oriešky a semienka

Práve orechy a najrôznejšie semiačka sú zdrojom zdravých tukov, ktoré vyživujú okrem iného aj náš mozog. Všetky orechy sú skvelý zdroj omega-3 mastných kyselín, ale vlašské a kešu obzvlášť. Zo semienok sú kráľmi v tejto oblasti ľanové a chia.

Zelený čaj

Je toľko benefitov, ktoré prináša zelený čaj. Pomáha pri redukcii váhy, ale najme je šálka tohto nápoja doslova relaxom pre telo a myseľ. Zelený čaj obsahuje aminokyselinu L-Theanin, ktorá tvorí proteíny a hormóny šťastia. Na zlepšenie nálady potrebujete vypiť aspoň pollitra denne.

Bobuľové ovocie

Vitamín C je okrem iného aj bojovníkom proti stresu. Naservírujte si ho v podobe bobuľového ovocia ako sú čučoriedky, maliny, ale aj jahody. Pridajte si niekoľkokrát denne do raňajkovej kaše alebo k ovseným vločkám a depresia nemá šancu.

Šaláty s tmavozelenými listami

Všetky druhy zeleniny sú zdravé, pri zlom psychickom stave však hľadajte tie druhy šalátov, ktoré majú tmavozelené listy. Špenát či kapusta bojujú so zlou náladou vďaka železu a kyseline listovej. Tie zmierňujú príznaky zlej nálady a pomáhajú vám sústrediť sa.

Morčacie mäso

Chudá hydina je odporúčaná dietológmi, ale aj psychológmi, pretože vám zabezpečí dostatočný príjem bielkovín, ktoré upravujú hladiny proteínov a hormónov v mozgu. Výsledkom je pozitívne nastavenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok