Zázračná Mind diéta prospeje telu aj mysli: Môžete ju držať dlhodobo a dopriať si aj víno

TA3/zm
31.3.2022 08:00

Mind stravovanie vzniklo skombinovaním dvoch najzdravších diét, a to Dash diéty a Stredomorského stravovania. Držať ju môžete neobmedzene a okrem zhadzovania kíl prospejete aj svojej mysli. Je totiž výživou pre mozog.

Zázračná Mind diéta prospeje telu aj mysli: Môžete ju držať dlhodobo a dopriať si aj víno
Pexels/Nicola Barts

Základom Mind diéty je lokálna a sezónna strava a žiadne komplikované recepty. To je jeden z dôvodov, prečo sa stala tak populárnou. Dokážete ju totiž držať dlhodobo, nijak extra sa neobmedzujete, nehladujete a popri chudnutí si doprajete aj niečo pre svoje zdravie.

Výživa pre mozog

Skôr než si prezradíme základné princípy Mind diéty, mali by ste vedieť, že ju lekári z Chicaga primárne vyvinuli ako prevenciu pred ochoreniami mozgu. Jedálny lístok je vyskladaný tak, že eliminuje riziko Alzheimera, stareckej demencie a podporuje zlepšovanie pamäti. Názov Mind, v preklade myseľ, nedostala len tak pre nič za nič. Na vzorke tisíc osôb sa preukázalo, že tento druh stravy tiež celkovo prospieva psychike.

Nejde to rýchlo

Ak chcete diétu, vďaka ktorej schudnete rýchlo, Mind nebude nič pre vás. No ak chcete diétu, ktorá je dlhodobo udržateľná, príliš vás neobmedzuje, nemusíte rátať kalórie ani nič vážiť, potom ste na správnej adrese. Bonusom je, že po Mind diéte sa neobjavuje ani neželaný jojo efekt a počas jej držania si môžete pokojne dopriať aj pohár vína.

Zdravé a nezdravé

Mind diéta funguje na jednoduchom princípe zdravých a nezdravých potravín. Tie prvé môžete jesť neobmedzene a tých druhých sa tiež nemusíte vzdávať, len si ich doprajete striedmo. Znie to veľmi jednoducho, čo poviete?

Tu je zoznam tých potravín, ktoré by počas držania Mind mali tvoriť gro vášho jedálnička.

  • Všetky druhy zeleniny s dôrazom na zelenú listovú a strukoviny
  • Bobuľové ovocie a orechy
  • Celozrnné výrobky
  • Olivový olej
  • Ryby a hydina
  • Víno

Práve tieto potraviny obsahujú živiny, pri ktorých je vedecky dokázaný pozitívny vplyv na mozog. Sú tiež prevenciou pred demenciou.

Všetky potraviny zo zoznamu by ste mali jesť denne okrem strukovín, rýb a mäsa - tie si doprajte 3x týždenne. Čo sa týka vína, povolené je denne, ale obmedzte ho na jeden pohár.

Čomu sa vyhnúť

Na druhej strane stoja potraviny, ktoré by ste mali obmedziť. Konkrétne sú to syry a mliečne výrobky, maslo, biele pečivo, sladkosti a smažené jedlá. Pozor tiež na iné druhy mäsa než hydinu, to by sa na vašom tanieri malo objaviť maximálne raz do týždňa. A celkovo, práve tento zoznam by mal predstavovať jeden „cheat day“ – tak sa označuje deň počas diéty, kedy zhrešíte. Aby ste si to jednoducho pamätali, naservírujte si tieto pochúťky, ak sa ich nedokážete vzdať, napríklad vždy cez víkend. Chuťovým pohárikom doprajete a zvyšok týždňa nebudete mať taký problém ísť podľa pravidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok