Rusko zakázalo vstup do krajiny britskému premiérovi a ďalším členom vlády. Ich kroky označilo za nepriateľské

TA3 ČTK
16.4.2022 11:51

Rusko zakázalo vstup do krajiny britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi, ministerke zahraničia Liz Trussovej, ministrovi obrany Benovi Wallaceovi a ďalším desiatim členom vlády a politikom, uviedla v sobotu ruská agentúra Interfax. Ruská diplomacia sa tak rozhodla s ohľadom "na nepriateľské kroky britskej vlády".

Johnson
TASR/AP

Na zozname je tiež britský minister spravodlivosti Dominic Raab či minister financií Rishi Sunak. "Tento krok bol urobený s ohľadom na bezprecedentné kroky britskej vlády, najmä pokiaľ ide o uvalenie sankcií na vysokých ruských predstaviteľov," citovala z vyhlásenia diplomacie agentúra Reuters. 

Ruské ministerstvo má vraj v pláne tento zoznam čoskoro rozšíriť o ďalších politikov a poslancov, ktorí "rozdúchavajú protiruskú hystériu a tlačia Západ na to, aby v dialógu s Moskvou používal jazyk plný hrozieb". Ako ministerstvo dodalo, kľúčoví členovia britskej vlády majú zakázaný vstup do Ruska "kvôli rozpútaniu bezuzdnej informačnej a polickej kampane, ktorej cieľom je medzinárodne izolovať Rusko a dusiť našu ekonomiku".

Rusko už v marci zakázalo vstup do krajiny americkému prezidentovi Joe Bidenovi a 12 ďalším americkým predstaviteľom. Sú medzi nimi okrem iného minister zahraničia Antony Blinken, minister obrany Lloyd Austin, ale aj bývalá americká prvá dáma a niekdajšia ministerka zahraničia Hillary Clintonová a syn terajšieho šéfa Bieleho domu Hunter Biden. Spojené štáty a jeho spojenci vrátane Európskej únie zaviedli proti Rusku niekoľko sérií sankcií kvôli rozsiahlej vojenskej invázii na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok