Fínsko a Švédsko absolvovali cvičenie s NATO. Manévre majú zlepšiť ochranu v oblasti Baltského mora

TA3 TASR
15.4.2022 19:51

Spojenci zo Severoatlantickej aliancie spolu s partnermi z Fínska a Švédska úspešne ukončili týždeň intenzívnej spolupráce vo vzdušnom priestore Estónska v rámci cvičenia s názvom Ramstein Alloy.

stíhačky F-15 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Aliancia spresnila, že cvičenie sa zameriavalo na scenáre simulujúce skutočné udalosti, ktorým čelí personál leteckej polície NATO nasadený v regióne Baltského mora na ochranu vzdušného priestoru troch pobaltských krajín.

Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré nemajú vlastnú letku bojových lietadiel, sú od roku 2004 chránené lietadlami z krajín spojencov v rámci rotačnej misie Baltic Air Policing. Spoločné cvičenie spojencov z NATO, Fínska a Švédska zahŕňalo nácvik vzdušných súbojov, tankovanie bojových lietadiel vo vzduchu, identifikáciu a sprevádzanie lietadla, ktoré prišlo o telekomunikačné spojenie, či simulované katapultovanie posádky s následnou aktiváciou pátracích a záchranných operácií. 

Zo strany spojencov sa na cvičení zúčastnili posádky a lietadlá z Belgicka, Británie, Česka, Estónska, Francúzska, Nemecka, Španielska a Turecka. Podľa vyjadrenia predstaviteľov NATO cvičenie bolo príležitosťou na spoločný výcvik a zlepšenie schopností vzdušných síl NATO operovať spoločne, ako aj s partnermi. 

Fínsko a Švédsko zintenzívnili spoluprácu s krajinami NATO po ruskom zabratí ukrajinského polostrova Krym a vypuknutí vojny vo východnej časti Ukrajiny v roku 2014. Ruský vojenský vpád na Ukrajinu, ktorý sa začal 24. februára 2022, vyústil do zmeny názorov obyvateľov Fínska a Švédska na členstvo v Aliancii, a je pravdepodobné, že obe škandinávske krajiny požiadajú o vstup do tejto medzinárodnej organizácie ešte pred júnovým summitom NATO v Madride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok