Le Penová: Po vojne by sa mali NATO a Rusko zblížiť. Je to nielen v záujme Európy, ale aj USA

TA3 ČTK
13.4.2022 17:08

Po skončení vojny na Ukrajine by mala Severoatlantická aliancia nadviazať užšie strategické vzťahy s Ruskom, uviedla na tlačovej konferencii francúzska krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

Le Penová Marine  1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ak by uspela v druhom kole volieb, ktoré sa koná 24. apríla, presadzovala by odchod Francúzska zo spoločného velenia NATO, najmä kvôli nezlučiteľnosti francúzskych stratégií s tými nemeckými a požiadavke na väčšiu suverenitu pre francúzske jednotky. 

Naopak, členstvo Francúzska v Európskej únii a podpis Paríža pod klimatickou dohodou by politička zachovala, informovali francúzske médiá.

"Akonáhle skončí rusko-ukrajinská vojna a bude uzavretá mierová zmluva, podporím strategické zblíženie medzi NATO a Ruskom," sľúbila Le Penová. "Je to v záujme Francúzska a Európy, ale domnievam sa, že aj Spojených štátov, ktoré (...) nemajú záujem na tom, aby vzniklo blízke čínsko-ruské spojenectvo," dodala kandidátka Národného združenia.

Nevzdala by sa článku päť

Le Penová opätovne odmietla, že by sa usilovala o odchod Francúzska z Európskej únie, a uviedla, že sa bude aj naďalej pokúšať o reformu tejto inštitúcie zvnútra. Europoslankyňa chce znížiť francúzsky príspevok do spoločnej únijnej kasy o päť miliárd eur, zatiaľ čo aktuálne Francúzsko dáva zhruba osem až deväť miliárd eur  a je čistým platcom.

"Po zvolení za prezidentku by som odišla zo spoločného velenia (NATO), ale nevzdala by som sa článku 5 o vzájomnej obrane členov Severoatlantickej aliancie. Neposlala by som naše vojská pod spoločné vedenie NATO ani pod prípadné budúce európske vedenie," uviedla politička. Vysvetľuje to tým, že nechce Francúzsku "podriadiť americkému protektorátu" a dostať sa do vojen, ktoré vedú USA.

Hodinu a pol trvajúcu tlačovú konferenciu sprevádzali nepokoje, dvoch novinárov zo sály vyviedli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok