Aké má Le Penová plány, ak by vyhrala? Do vlády nechce ani svoju neter, ani Zemmoura

TA3 TASR
13.4.2022 09:39

Kandidátka francúzskeho krajne pravicového Národného združenia Marine Le Penová uviedla, že ak bude 24. apríla zvolená za prezidentku, súčasťou jej vlády nebude ani jej neter Marion Maréchalová, ani jej protikandidát z prvého kola volieb Éric Zemmour. Informoval o tom v noci na stredu spravodajský web France Info.

Aké má Le Penová plány, ak by vyhrala? Do vlády nechce ani svoju neter, ani Zemmoura
TASR/AP

Zemmour skončil 10. apríla, v prvom kole prezidentských volieb, na štvrtom mieste. Do druhého kola postúpili Le Penová a súčasný francúzsky prezident, centrista Emmanuel Macron. Le Penová vyhlásila, že keby druhé kolo volieb vyhrala, Zemmoura, s ktorým si sú ideologicky blízki, do vlády neprizve.  "On to nechce a nechcem to ani ja," povedala.

Zemmourov tím však toto rozhodnutie kritizoval. Podľa neho Le Penová takto neposilňuje svoju pozíciu pre víťazstvo vo voľbách. "Sú ľudia, ktorí radšej prehrajú, ako by mali vyhrať v dvojici, tak nech aj nesú zodpovednosť," uviedol na adresu Le Penovej Jean Messiha, bývalý člen RN a teraz hovorca Zemmourovej strany Znovudobytie! (Reconqute! – R!).

Bývalý predstaviteľ RN i jeho predchodcu – Národného frontu – a senátor za Marseille Stéphane Ravier dodal, že Le Penová nemá vo voľbách takú pozíciu, aby ich vyhrala.

Vzťahy medzi Le Penovou a jej neterou Marion sú dlhodobo napäté. Marion, ktorá je od Le Penovej o viac než 20 rokov mladšia, bola pritom dlho považovaná za jej súperku, ale aj za možnú dedičku politickej dynastie. Prispel k tomu jej úspech v roku 2012, keď bola vo veku iba 22 rokov zvolená do francúzskeho parlamentu. Pred prezidentskými voľbami sa však Maréchalová rozhodla podporiť Érica Zemmoura.

V pondelok v reakcii na výsledky prvého kola volieb Maréchalová vyzvala na zjednotenie "pravice" a avizovala, že v druhom kole bude voliť svoju tetu Marine Le Penovú. Vyjadrila tiež nádej, že Marine Le Penová pred parlamentnými voľbami urobí ústretový krok voči Zemmourovej strane R! a nadviaže s ňou spoluprácu. "Teraz je rad na nej," vyhlásila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok