O post komisára pre deti zabojujú štyria kandidáti, čaká ich verejné vypočutie

TA3 TASR
13.4.2022 16:40

O post komisára pre deti sa budú uchádzať štyria kandidáti. Sú nimi Natália Blahová, Janette Motlová, Júlia Lindtnerová a Jozef Mikloško. Pre TASR to uviedol podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák. Kandidátov čaká verejné vypočutie na výbore, ktoré má byť 21. apríla.

Detské tábory v lete budú. Gröhling oznámil jednu podmienku
TASR/Dano Veselský

Blahovú navrhla poslankyňa Národnej rady SR Monika Kozelová (OĽANO), Motlovú nominovali Mária Šofranko a Kristián Čekovský (obaja OĽANO), Lindtnerovú poslanci Andrej Stančík a Kristián Čekovský (obaja OĽANO) a Mikloška nominoval Marcel Mihalik (OĽANO).

Poslanci Národnej rady (NR) SR majú komisára voliť na schôdzi, ktorá sa začína 26. apríla. Pôjde o novú voľbu, neúspešne sa pokúšali zvoliť komisára pre deti už niekoľkokrát. Návrhy sa mohli podávať do stredy, nominovať kandidátov môžu len poslanci.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár. Poslanci sa pokúšali zvoliť Tomanovej nástupcu už v decembri 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok