Fico kritizuje sudkyňu Záleskú a žiada jej odchod. Kolíková na disciplinárku dôvod nevidí

TA3 TASR
13.4.2022 14:47

Smer-SD opätovne kritizuje sudkyňu Špecializovaného trestného súdu Pamelu Záleskú. Líder strany Robert Fico žiada jej disciplinárne stíhanie a zbavenie funkcie. Chce, aby konali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, sudcovská rada ŠTS i verejný ochranca práv.

Protest proti obrannej zmluve s USA
TA3 / David Duducz

Záleská reagovala, že vyjadrenie politikov zamerané na jej rozhodovaciu činnosť nesleduje, a preto sa ani nezamýšľa nad tým, čo chcú nimi dosiahnuť. Kolíková na disciplinárku dôvod nevidí. "Budeme navrhovať zainteresovaným, aby ju zbavili funkcie sudkyne ŠTS. Absolútne tam nepatrí ani z hľadiska morálky, pracovitosti, a ani z hľadiska odbornosti," vyhlásil Fico, ktorý Záleskú už viackrát kritizoval a žiadal jej odchod z funkcie. Podať chce podnet kompetentným. Odvoláva sa pritom opakovane na jej rozhodnutia i postupy vo viacerých prípadoch, napríklad v kauze bývalého starostu Dolného Chotára Františka D. staršieho.

Záleská vyhlásila, že pri rozhodovaní o väzbe Františka D. st. dala ako predsedníčka senátu prednosť písomnému vyhotoveniu rozsudku. "Až po jeho vyhotovení som predložila spis Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o sťažnosti obžalovaného F. D. st. proti uzneseniu súdu o jeho väzbe," povedala. Najvyšší súd postup označil prieťahom v konaní a obžalovanému väzbu nahradil. "Dôvodmi môjho postupu sa Najvyšší súd SR nezaoberal. Za svoje rozhodnutia zodpovedám a keď som sa rozhodla uprednostniť napísanie rozsudku, nepovažovala som to za chybu," dodala.

Ministerka spravodlivosti nevidí dôvod na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Deklarovala, že podnetom sa bude zaoberať a v prípade nových informácií zváži ďalšie kroky. Nevie sa zbaviť dojmu, že Fico nemá záujem o dobré fungovanie justície, ale o vyblokovanie sudcov v trestných konaniach, ktoré sú pre neho a jemu blízkych ľudí nepohodlné. Pripomenula kauzy spojené s bývalými vládami a námietky Smeru-SD voči sudcom ŠTS, ktorý rozhoduje v korupčných trestných činoch.

V súvislosti s námietkami v kauze Františka D. st. poznamenala, že v danom čase sudkyňa vyhotovovala ťažké a rozsiahle rozhodnutia. "Rovnako považujem za významné, že išlo o osobu, ktorá už bola odsúdená na 25 rokov, a teda s ohľadom na všetky súvislosti je otázne, či daný prieťah možno hodnotiť opodstatnene právne a skutkovo ako kľúčový na rozhodnutie o prepustení na slobodu," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok