Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu navštívil Buču. Musíme sa riadiť dôkazmi, odkázal

TA3 TASR
13.4.2022 14:51

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan navštívil mesto Buča v blízkosti Kyjeva, kde podľa ukrajinských úradov boli počas niekoľko týždňov trvajúcej ruskej okupácie usmrtené stovky civilistov. Prokurátor vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine dochádza k páchaniu vojnových zločinov.

Vyšetrenie enocídy
TASR/AP

"Na Ukrajine sa páchajú zločiny. Sme tu, pretože máme vážne dôvody domnievať sa, že tu dochádza k páchaniu zločinov, ktoré sú v jurisdikcii ICC. Musíme rozptýliť hmlu vojnového konfliktu, aby sme sa dopátrali pravdy," povedal novinárom v Buči prokurátor Karim Khan, britský expert na medzinárodné právo.

Zdôraznil, že udalosti v Buči musí objasniť "nezávislé, nestranné vyšetrovanie", aby bolo možné rozoznať pravdu od lží. Bude sa na ňom podieľať aj tím forenzných vyšetrovateľov ICC. 

"Musíme si zachovať otvorenú myseľ a riadiť sa dôkazmi," vyhlásil Khan, ktorý akcentoval potrebu mobilizácie práva za účelom ochrany civilného obyvateľstva.

Počet obetí nie je finálny

Medzinárodný trestný súd sídli v holandskom Haagu a jeho úlohou je stíhať osoby zodpovedné za páchanie genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie.  

Podľa vyjadrenia ukrajinských úradov bolo v Buči a ďalších mestách v okolí Kyjeva počas ruskej okupácie zabitých viac než 720 ľudí. Ďalších 200 sa stále považuje za nezvestných.

Len v samotnej Buči dosiaľ objavili 403 tiel, povedal v utorok tamojší starosta Anatolij Fedorčuk. Počet obetí pritom môže podľa jeho slove ešte narásť, pretože sa v meste stále pátra po prípadných ďalších obetiach. Niektoré z tiel zabitých civilistov boli spálené alebo pochované v masových hroboch.

Ukrajina zo zabíjania civilistov v Buči viní Rusko. Moskva však vytrvalo odmieta, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele. Tvrdí, že zábery z Buče boli zinscenované s cieľom mariť mierové rokovania. Družicové snímky, ktoré majú k dispozícii západné krajiny, však dokazujú, že k zabíjaniu civilistov dochádzalo v Buči v období, keď bola obsadená ruskými inváznymi jednotkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok