Pápež na audiencii citoval Dostojevského a vyzval na modlitby za Ukrajinu

TA3 TASR
13.4.2022 12:39

Pápež František počas generálnej audiencie venovanej téme "veľkonočného prímeria" na Ukrajine citoval zo slávneho románu Bratia Karamazovovci ruského autora Fiodora Michajloviča Dostojevského – konkrétne pripomenul Legendu o veľkom inkvizítorovi a vyzval na modlitby pre ľudí, ktorí zažívajú vojnu.

Na Slovensko prichádza pápež
TASR/AP

"Táto legenda hovorí o Ježišovi, ktorí sa po mnohých stáročiach vráti na Zem. Okamžite ho prijme rozjasaný dav, ktorý ho spozná a oslavuje ho. Potom ho však zatkne ikvizítor, ktorý zastupuje svetskú logiku," povedal pápež. "Nech naša modlitba sprevádza predovšetkým tých, ktorí tieto posvätné dni prežívajú v opustenosti, vojne alebo v ťažkostiach," dodal.

Počas svojho pozdravu vyzval portugalských pútnikov, aby sa obrátili "na nášho Pána, Knieža pokoja" a prosili o "tento dar, ktorý svet tak veľmi potrebuje".

Pápež následne pozdravil poľských veriacich a dodal: "Tento rok budete Svätý týždeň a Veľkú noc sláviť špeciálnym spôsobom: spoločne s mnohými ukrajinskými hosťami. Veľká noc je rodinným sviatkom – a tým, že ste im otvorili svoje domovy, stali sa členmi vašej rodiny."

Vatikán oznámil, že v stredu po Veľkej noci sa uskutoční prvá generálna audiencia na Námestí sv. Petra za posledné dva roky. Naposledy sa konala vo februári 2020 ešte pred začiatkom pandémie choroby COVID-19. Uplynulú nedeľu sa konala po prvý raz od jesene 2019 na Námestí sv. Petra pápežská omša, na ktorej sa zúčastnilo okolo 65 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok