Pápež František odsúdil ohavnosti vo vojne na Ukrajine. Bola poznačená silami zla, uviedol

TA3 TASR
12.4.2022 22:54

Vojna na Ukrajine bola poznačená "silami zla", pretože za sebou zanecháva ohavnosti, akými sú masakry civilného obyvateľstva, povedal v utorok pápež František. Informovala agentúra Reuters.

Pápež vyzval v Šaštíne k súcitnej viere: Panna Mária je vzorom
TASR/Michal Svítok

Pápež to uviedol vo svojom posolstve pre účastníkov medzináboženskej púte solidarity s ukrajinským ľudom v meste Černivci na západe Ukrajiny, ktorú zorganizoval inštitút Elijah Interfaith Institute so sídlom v Izraeli.

"Prítomný okamih nás hlboko znepokojuje, pretože je poznačený silami zla," uviedol František v posolstve, ktoré na púti prečítali v jeho mene. "Utrpenie spôsobené toľkým krehkým a bezbranným osobám; množstvo masakrovaných civilistov a bezbranných obetí medzi mladými; ťažká situácia žien a detí... Toto všetko trápi naše svedomie," dodal.

Na stretnutí v rámci púte, na ktorej sa zúčastnili židia, hinduisti, moslimovia, budhisti i príslušníci ďalších náboženstiev, zopakoval bývalý arcibiskup z Canterbury Rowan Williams pápežovu nedávnu výzvu na veľkonočné prímerie v ukrajinskom konflikte, píše Reuters.  

František vo svojom posolstve vyzval "lídrov vlád, najmä tých, ktorí sa odvolávajú na posvätné princípy náboženstva," aby hľadali mier a vyhýbali sa zlu. Od začiatku vojny na Ukrajine (24. februára) pápež výslovne spomínal Rusko len v modlitbách, napríklad počas mimoriadneho celosvetového podujatia za mier z 25. marca. Jasne však vyjadril svoj nesúhlas s krokmi Moskvy, pričom použil slová ako invázia, agresia a zverstvá, píše Reuters. 

Počas cesty na Maltu začiatkom tohto mesiaca František implicitne kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za inváziu na Ukrajinu. Ako uviedol, "potentát" vyvoláva konflikt pre nacionalistické záujmy, cituje Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok