Biden hovoril v súvislosti so zločinmi voči civilistom na Ukrajine o genocíde

TA3 TASR
12.4.2022 23:22

Americký prezident Joe Biden hovoril v utorok v súvislosti s vojnou na Ukrajine a zločinoch vykonaných voči tamojším civilistom o "genocíde". Informovali agentúry DPA a AFP.

Najťažší vzdušný most v dejinách, hovorí o evakuácii Biden. USA z Kábulu odviezli už 13 000 ľudí
TASR/AP

"Váš rodinný rozpočet, vaše možnosti natankovať -  nič z toho by nemalo závisieť od toho, že jeden diktátor vzdialený kdesi o pol sveta vyhlási vojnu a pácha genocídu," vyhlásil Biden v prejave o cenách paliva na podujatí v americkom štáte Iowa.

Bidenova administratíva sa prudký nárast cien na čerpacích staniciach v USA snažila pripísať invázii ruského prezidenta Vladimira Putina na susednú Ukrajinu, počas ktorej ruskí vojaci čelia obvineniam zo zverstiev voči tamojším civilistom, pripomína AFP.

Vláda USA a jej spojenci by urobili čokoľvek preto, aby Putin nemohol svoje energetické zdroje použiť ako zbraň proti americkým rodinám, rodinám v Európe a na celom svete, citovala ďalej amerického prezidenta agentúra DPA. "Putinovo zvýšenie cien benzínu" spôsobilo podľa Bidena 70 percent marcovej inflácie v USA.

Z genocídy obvinil ruské jednotky vzhľadom na zločiny voči civilistom aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vláda USA bola v tejto súvislosti doposiaľ zdržanlivá. Bidenov poradca v oblasti národnej bezpečnosti Jake Sullivan cez víkend uviedol, že najnovšie zločiny z ukrajinského mesta Buča blízko Kyjeva sú jednoznačne vojnovým zločinom. Odpovedi na otázku, či ide o genocídu, sa však Sullivan vyhol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok